Amerika bizalmi válságáról ír a The Washington Post

Vélemény - 2006-11-08

Amerika bizalmi válságáról írt a The Washington Post kedden annak kapcsán, hogy nagyon alacsony a közvéleménynek a kongresszusba és a végrehajtó hatalomba vetett bizalma. Az újság által közölt felmérés során arról kérdezték az amerikaiakat, hogy mennyire bíznak a társadalom különböző területeinek vezetésében.

Az egytől négyig terjedő skálán, ahol a négy a legnagyobb bizalmat jelölte, a megkérdezettek majdnem a legkisebb értéket adták a kormányzati, illetve a törvényhozó hatalomnak (2,54, illetve 2,55 pontot). Ennél a két hatalmi ágnál csak egy olyan terület van, amelynek irányításában még kevésbé bíznak az amerikaiak: ez pedig a sajtó, amely 2,38-as átlagértéket kapott.

A legnagyobb, de korántsem teljes bizalommal az amerikai társadalom a katonaság vezetése iránt van, amelyet 3,18-as osztályzattal jutalmaztak a válaszolók. Utána következik sorrendben az egészségügyi szféra, a nonprofit szektor, az oktatás, a vallási intézmények, az önkormányzatok, a szövetségi államok kormányai, végül az üzleti világ.

 

A The Washington Post egy másik kérdésére, miszerint egyetért-e azzal, hogy vezetési válság van az Egyesült Államokban, a megkérdezettek 37 százaléka felelt úgy, hogy nagyon egyetért, 34 százaléka úgy, hogy egyetért. Az állítás 29 százalék szerint nem igaz. Arra a kérdésre ugyanakkor, hogy Amerika mennyire jól tölti be világhatalmi vezető szerepét, 19 százalék úgy válaszolt, nagyon jól, 45 százalék szerint elég jól, és csak 36 százalék nyilatkozott elítélő módon e tekintetben.

 

A lap szerint a friss adatok azt mutatják, hogy "Amerika bajban van". A második éve végzett vizsgálat tanúsága szerint a bizalmi index tavaly óta romlott.

 

A The Washington Post a kongresszusi választások napján arra hívta fel a szavazókat, hogy amikor voksolnak, vegyék figyelembe ezeket a közvélemény-kutatási adatokat.

 

Az újság nem nevezte meg, hogy melyik pártra "kell" szavazni, de hangsúlyozta: az ország népe elvesztette bizalmát azok iránt, akik a szövetségi, az állami és a helyi kormányzatok élén állnak, és megcsappant bizalmuk az üzleti világ, az egyházak és az iskolák felé.

 

 

(MTI)