Az Egészségügyi bizottság rendkívüli ülését kezdeményezi a Fidesz

Vélemény - 2007-01-05

Mára beigazolódott, hogy amit egészségügyi reformnak neveznek, az nem más, mint káosz. A Fidesz az Egészségügyi bizottság rendkívüli összehívását, valamint rendszeres ülésezését kezdeményezi.

2007. január elsejével nagyon sok változás kezdődött az egészségügyben. Mára beigazolódott, hogy amit egészségügyi reformnak neveznek, az nem más, mint káosz, ez pedig nagyon sok veszélyt hordoz magában - fogalmazott sajtótájékoztatóján Mikola István.

A Fidesz szakpolitikusa elmondta, hogy az új jogszabályok hatályba lépésével nem tudja az orvos, a patikus, mi a dolga, a kormányzat kapkod, tolja a határidőket, zavar van mindenhol, a betegek pedig nem értik, mi történik.Felidézte, hogy a kormány az elmúlt év végén rendkívüli gyorsasággal, átgondolatlanul, a civil és a szakmai társadalommal nem egyeztetve, támogatásukat nem igényelve alkotta meg a törvényt.

 

Felsorolta, mi várható az egészségügyben. A változások közül kiemelte a gyógyszerek térítésmentességének megszűnését és a gyógyszerár-támogatási kulcsok csökkentését, amelyek pluszkiadást jelentenek a lakosság számára, utóbbi esetében például mintegy negyvenmilliárd forintot.

 

Kitért arra, hogy a legolcsóbb készítmény felírására vonatkozó kötelezettség miatt a krónikus betegek esetében óriási szakmai terhet jelent a gyógyszerátállítás, amely tömeges kórházi befekvéseket fog eredményezni.

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy máig sem tudni, miként fog működni a vizitdíj. "Nem értjük, nem látjuk azt a szabályozást, aminek alapján ez végrehajtható lenne" - jegyezte meg.

 

Beszélt arról is, hogy a kormány végső célja az egészségbiztosítás privatizálása. "Ez most már egyértelműen látszik az egészségügyi miniszternek a fenyegető nyilatkozataiból, miszerint lemond, ha nem úgy történik az egészségbiztosítás több biztosítós rendszerré alakítása, ahogy ő gondolja." Hozzátette: ennek az évnek ez lesz az igazi nagy témája.

 

Mikola István bejelentette: a Fidesz az Egészségügyi bizottság rendkívüli összehívását, valamint rendszeres ülésezését kezdeményezi. Mint mondta, erre azért van szükség, mert a kialakult helyzetben az ellátás biztonsága forog kockán, és a parlament bizottságának szakmapolitikai felelőssége van abban, hogy a fontos kérdések tisztázódjanak, a részletek kidolgozásra kerüljenek, hogy a beteg számára adottak legyenek a biztonságos gyógyulás feltételei.

 

Kérdésre válaszolva közölte: a leggyakrabban használt gyógyszerek (így például az Algopyrin) vénykötelessé tételét nem indokolta a használatból következő egészségkárosodási kockázat. "Élünk a gyanúperrel, hogy a leggyakrabban használt gyógyszereknek a felíratása és az ehhez kötődő vizitdíjnak a beszedése a célja ennek a vénykötelessé tételnek" - jegyezte meg a politikus.

 

fidesz.hu