Az MNB visszautasítja a nemzetközi szerepvállalását ért "politikai célú" bírálatokat

Vélemény - 2017-09-21

- A Magyar Nemzeti Bank közleményben utasította vissza a munkatársainak utazásait ért bírálatokat, azokat politikai célúnak nevezve. A jegybank a sajtóban megjelent cikkekre reagált.

Pénteken több sajtóorgánum Spät Judit, az Együtt elnökségi tagjának MNB-től kapott közérdekű adatigénylésére hivatkozva arról írt, hogy idén három hónap alatt négyszer is elutaztak Jamaicába az MNB munkatársai, az egyik esetben valaki az utazással együtt 16 napot töltött kinn. A kérdéses időszakban azonban - április 1. és 16. között - nem találtak olyan gazdasági konferenciát, nagyszabású rendezvényt, amely indokolhatná egy jegybanki dolgozó ott-tartózkodását. A több mint kéthetes utazás kétmillió forintba került, ennek a fele az útiköltség volt. Több más esetet is megemlítenek.

Az MNB pénteken közleményben utasította vissza a nemzetközi szerepvállalását ért "politikai célú" bírálatokat.

Közölték: a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi szerepvállalásának jelentős részét a jegybank nemzetközi szervezetekben betöltött tagságából adódó kötelezettségek teljesítése adja. Ennek megfelelően az MNB munkatársai rendszeresen részt vesznek - többek között - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) keretén belül működő fórumok és szakbizottságok, a BIS (Nemzetközi Fizetések Bankja), az IMF, az OECD, az európai felügyeleti hatóságok és egyéb, az MNB tevékenysége szempontjából releváns nemzetközi szervezetek ülésein.

Az MNB számára nem csak a társintézményekhez fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése képez prioritást, de igyekszik mind jobban bekapcsolni tevékenységét a nemzetközi pénzügyi vérkeringésbe is, amint ezt már a 2014-ben elfogadott alapokmányában is célként határozta meg. Ahogy MNB-s kollégák részt vesznek nemzetközi konferenciákon, workshopokon és egyéb szakmai rendezvényeken, úgy a jegybank is számos nemzetközi rendezvénynek szolgál már helyszínéül - írták.

A jegybanki munkavállalók az intézmény külföldi kiküldetésekre vonatkozó szigorú irányelvei alapján, az MNB Etikai Kódexét, és az MNB Gazdálkodási Kézikönyvének vonatkozó előírásait tiszteletbe tartva vehetnek részt külföldi rendezvényeken. A kiutazások célja a résztvevők szakmai fejlődésének érdekében történő tapasztalatszerzés és információcsere - áll a közleményben. Hozzátették, az egyes programokra való delegálás elbírálásának szempontjai között a rendezvény szakmai nívója, a részt vevő intézmények jelentősége és a megszerezhető tudástőke szerepel, nem pedig a rendezvény helyszíne.

A Magyar Nemzeti Bank határozottan visszautasít minden ezzel ellentétes, az MNB-t rossz színben feltüntetni próbáló, rosszindulatú spekulációt - írják.