Brexit - Szakértő: Boris Johnson politikailag sokat nyert

Vélemény - 2020-01-31

- Politikailag nagyon sokat keres a Brexiten Boris Johnson brit miniszterelnök, akiről hat évvel ezelőtt kevesen gondolták volna, hogy Nagy-Britannia első embere lesz - mondta Gálik Zoltán egyetemi docens pénteken az M1 aktuális csatornán.

A Brexitről szóló népszavazás kampánya előtt hat hónappal Boris Johnson két cikket is írt a témában, egyiket Európa-párti, a másikat Európa-ellenes álláspontból, és utólag döntött úgy, hogy politikai karrierje szempontjából jobb a kilépéspártiság - fűzte hozzá.

Boris Johnson lényegében a Brexitnek köszönheti miniszterelnöki mandátumát - mondta, megjegyezve, hogy nem ő az első brit kormányfő, akinek megválasztásában a Brexitnek fontos szerepe volt; a folyamat David Cameron volt miniszterelnök népszavazásra vonatkozó kampányígéretéből indult.

David Cameron a kilencvenes évektől széthúzó Konzervatív Párt megosztottságát próbálta mérsékelni. A pártban az is frusztrációt okozott, hogy a 2014-es európai parlamenti választáson az Európa-ellenes Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja nyert, szavazóinak nagy részét a konzervatívoktól szerezve.

A konzervatívok úgy vélték, egy Brexit-népszavazás ígéretével visszanyerhetik a Függetlenségi Párthoz átment szavazóikat, de arra kevésbé számítottak, hogy a szavazás alapján 47 évnyi és egy hónapnyi tagság után az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból - mondta Gálik Zoltán