DK: a határon túli magyaroknak szavazati joguk van, de honvédelmi kötelezettségük nincs

Vélemény - 2017-11-06

A Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke magyarázatot vár a kormánytól arra, hogy ha a határon túli magyaroknak van szavazati joguk, akkor miért nincs honvédelmi kötelezettségük.

Vadai Ágnes hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az alaptörvény csak a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok számára ír elő honvédelmi és katasztrófavédelmi kötelezettségeket.

Az ellenzéki politikus, akinek pártja aláírásgyűjtést indított annak érdekében, hogy ne szavazhassanak azok, akik soha nem éltek Magyarországon, úgy fogalmazott: Orbán Viktor kihasználja a határon túli magyarokat, hogy "tovább uralkodhasson" a Magyarországon élők felett.

Hangsúlyozta, nem azt állítják, hogy a határon túli magyarok nem lennének hajlandóak, akár önszántukból is az ország védelmére. Ennek ellenére a DK álságosnak tartja, hogy olyanok is választhatnak, akikre még az olyan legalapvetőbb feladatok sem vonatkoznak, mint a haza védelme - jelentette ki.

A DK a hit és a szabad vallásgyakorlás dolgába nem kíván beleszólni - reagált arra a kérdésre, hogy Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője egy interjúban arról beszélt, hogy nem épülhet mecset Magyarországon. A független képviselő szavai szerint a kijelentés álságos, mert a Fidesz pár éve még nem zárkózott el attól, hogy Közép-Európa legnagyobb mecsetjét építsék fel Budapesten, az egyik polgármesterük még egyeztetett is ebben az ügyben.

Az, hogy egy katolikus templom, református templom, zsinagóga vagy mecset felépül-e, az nem az állam dolga, mert az építkezést a híveknek kell finanszírozniuk. Ha Gulyás Gergely rendelkezik valamilyen biztonsági kockázatról szóló információval, akkor elvárják tőle, hogy arról tájékoztassa az illetékeseket - közölte.

Arra a felvetésre, hogy Soros György korábban hétpontos javaslatcsomagot dolgozott ki a migrációs válság megoldására, azt felelte, hogy a javaslat és a terv nem ugyanaz.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza