DK: Magyarországon válság van, és ez a kormány felelőssége

Vélemény - 2020-10-27

- A kormány felelős azért, hogy Magyarországon ma válság van - mondta a parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke kedden, online is közvetített budapesti sajtótájékoztatón.

Varju László erről azt követően beszélt, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a testület előtt megtartotta éves beszámolóját. A DK alelnöke úgy fogalmazott: a bizottsági ülésen azzal szembesült, hogy "a kormány lényegében egy másik dimenzióban él ahhoz képest, ami a valóságban történik".

A politikus "Magyarország elvesztegetett éveinek" nevezte 2019-et és az azt megelőző időszakot, mondván, az állam elvesztegette annak lehetőségét, hogy felkészüljön egy válságra, éppen ezért most sem a családoknak, sem a vállalkozásoknak nem képes érdemi segítséget nyújtani.

Szerinte a válság a következő hónapokban várhatóan fokozódni fog, a költségvetés pedig komoly veszteségeket szenvedne az Európai Unió segítsége nélkül. A pénzügyminiszter elmondása szerint idén 6,9 százalékos lehet a gazdasági visszaesés - emelte ki Varju László, hozzátéve, hogy optimistának tartja ezt a megközelítést.

Több százezerrel nőtt a munkanélküliek száma, dominóként dőlnek be a vállalkozások, "Európa-rekorder" az infláció, nő az államadósság, és "elszállt" a forint - sorolta a bizottsági elnök.

Felrótta: a pénzügyminiszter nem válaszolt arra a kérdésre, hogy be kell-e fizetnie a Magyar Nemzeti Banknak az államkasszába az idei évben várható ezermilliárd forintos nyereségét.

A miniszter aláírta az arról szóló dokumentumot, ami szerint az EU 504 millió eurót biztosít a válságkezeléssel kapcsolatos költségekre, de kiderült, hogy a pénzt az eddigi költségek fedezeteként használják, nem pedig a családok és a vállalkozások megsegítésére - mondta.

A sajtótájékoztatón részt vett Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt elnöke is, aki azt mondta, hogy a 2019-ben még létező gazdasági növekedésből éppen a közszolgálat, a szociális szféra és az egészségügy nem részesült. A világjárvány olyan kihívások elé állított minket, amelyekkel a nálunk sikeresebb országok is alig bírnak, de a koronavírus rossz helyzetben találta a magyar egészségügyet, aminek drámai következményei lesznek a magyar társadalomra nézve - fogalmazott a DK frakciójának politikusa.

A korábbi, szépnek tekinthető, több, mint négyszázalékos gazdasági növekedésből azok sem részesültek, akiknek a legnagyobb szükségük lett volna rá. Ezért maradnak fent a rozsdaövezetek, ezért van az EU legszegényebb régiói között négy magyar - bírálta a kormányzatot a képviselő.