Előnyt élveznek a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek a közbeszerzési eljárásoknál

Vélemény - 2006-12-27

Előnnyel indulhatnak majd a közbeszerzési eljárásokon azok a cégek, amelyek nagy számban foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket. A kormány legutóbbi ülésén döntött az úgynevezett védett műhely kategória létrehozásáról, amellyel mintegy 30 ezer ember foglalkoztatásának biztonsága növekedhet.

  A kormány döntése biztonságosabb és eredményesebb működést biztosít az egészségkárosodással élőket és fogyatékos személyeket alkalmazó cégek számára: a cél, hogy minél több megváltozott munkaképességű ember tudjon elhelyezkedni a munkaerőpiacon, és az ő foglalkoztatásuk tartós és biztonságos legyen. Ennek érdekében alkotta meg a kabinet a védett műhely fogalmát.

    Védett műhelyek azok a kiemelt akkreditációs tanúsítvánnyal rendelkező védett foglalkoztatók, a pályázati eljárás keretében védett szervezeti szerződést kötött szervezetek, továbbá a szociális és gyámhivatal által kiadott, szociális foglalkoztatási engedéllyel rendelkező (többségében szociális intézményben működő) szervezetek, amelyek ötven százalékot meghaladó mértékben alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket.

    A kormány rendelete zömében olyan cégeket érint, amelyek könnyűipari - papír és textilipari - termékeket állítanak elő.

    Az ajánlatkérők a közbeszerzési eljárások során dönthetnek úgy, hogy a beszerzést a megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató védett műhelyek számára tartják fenn. Az ilyen közbeszerzési eljárások nyertesei által gyártott termékek biztos piacokon értékesíthetők.

    Ezek a foglalkoztatók a megrendelésekért folyó versenyben az alacsonyabb termelékenységgel összefüggő versenyhátrányt gyakran úgy kompenzálták, hogy piaci ár alatt értékesítették termékeiket, szolgáltatásaikat.

(forrás:kormányszóvivői iroda)