Főpolgármesteri Hivatal: a kormány jelenleg is a "lopakodó olimpiai program" megvalósításán dolgozik

Vélemény - 2021-01-30

A Főpolgármesteri Hivatal szerint a kormány jelenleg is a "lopakodó olimpiai program" megvalósításán dolgozik, a Galvani-híd megépítése ugyanis csak az olimpiai rendezés érdekében kerülhetett az Albertfalvai híd elé.

A hivatal közleményében azt írta, hogy a főváros terveiben az Albertfalvai híd megépítése szerepelt előbb, mert az 250 ezer dél-budapesti ember közlekedését segítené.

A főváros eddig csak a belváros forgalomcsillapítása miatt bólintott rá a Galvani-hídra. "Mint kiderült, ezt a kormány nem a híddal, hanem a dugódíj bevezetésével kívánja elérni, amitől utólag most mégis elhatárolódtak" - vélekedtek.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára azt nyilatkozta, hogy az olimpiarendezés ügye nincs a kormány asztalán, de a Főpolgármesteri Hivatal szerint a beruházások jó része - az atlétikai centrum, a kézilabda csarnok megépítése, a Ráckevei-Dunán tervezett evezőspálya, a Déli Városkapu projekt és a Galvani-híd - "nem nagyon magyarázható mással, mint az újratöltött olimpiai vágyálommal" - írták.

Kiemelték, hogy a fővárosi vezetés célja Csepel és a dél-budapesti kerületek közötti közlekedés segítése, nem pedig az agglomerációs forgalom keresztülvezetése a városon.

A régi, idejétmúlt adatokra épülő terveket felül kell vizsgálni, és csak azt megépíteni, amire a városnak, a budapestieknek szükségük van - tették hozzá.

Azt írták: tévedés, hogy az Albertfalvai híd 15-20 kilométeres alagút megépítésével járna Budán, ezzel szemben "az az igazság, hogy Fürjes Balázs az, aki mindenáron városi autópályákat szeretne építeni Budapesten."

A főváros elkészítette az Integrált Fejlesztési Programot, hogy bemutassa, hogyan lehet okosan, felelősen, az élhető Budapest érdekében felhasználni az uniós forrásokat. "Várjuk a kormány vállalását, hogy az ebben szereplő projekteket támogatják-e" - jelezték.

Kitértek arra is: a Tarlós István volt főpolgármester által indított közbeszerzésben 34 milliárd forintba került volna a Lánchíd felújítása, most 26 milliárdba kerül, "Tarlós István 9 év alatt nem újította fel a Lánchidat, mi felújítjuk."

"Már csak az hiányzik a felújításhoz, hogy a kormány állja a szavát, és átutalja a híd felújítására szánt 6 milliárd forintot, amelyet több mint egy évvel ezelőtt nyilvánosan megígért" - olvasható a közleményben.