Kőkemény kritika: Magyarország élősködik a NATO-n

Vélemény - 2007-01-10

Az ellenzéki brit Konzervatív Párt tervei szerint NATO-tagságuk felfüggesztésével lennének kénytelenek szembenézni azok a tagországok, amelyek keveset költenek védelmi kiadásokra; az elképzelést előterjesztő tory tisztviselő hangsúlyosan említette Magyarországot

Liam Fox, a konzervatív árnyékkormány védelmiminiszter-jelöltje a szerdai Financial Times idézete szerint egy tájékoztatón kijelentette: az elmúlt hetekben Lengyelországban és Magyarországon járt, és ott felpanaszolta, hogy ezek az országok "beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat".

 

A magas rangú tory képviselő azt mondta: a párt által szorgalmazott megállapodás alapján "felfüggeszthető lesz azon NATO-országok tagsága, amelyek (védelmi) kiadásai elmaradnak a közösen elfogadott szinttől".

 

Liam Fox bírálta Németországot, Olaszországot és Spanyolországot is, amiért azok, szavai szerint, nem töltik be teljes mértékben a rájuk háruló szerepet az afganisztáni hadműveletekben, ezért a brit hadseregre ott aránytalan teher nehezedik. A konzervatív politikus általánosságban is elégtelennek minősítette a brit hadsereg, különösen a gyalogság méretét a rá háruló feladatokhoz képest. Kijelentette: a brit hadsereg még soha nem volt annyira túlterhelt és kapacitáshiányos, mint most.

 

Fox ígéretet tett arra, hogy a konzervatívok kormányra kerülésük esetén növelnék a hadsereg méretét. Nagy-Britanniában nincs sorozás, a haderő önkéntesekből áll. Épp a napokban került nyilvánosságra, hogy jóllehet tavaly több mint 12 ezer újonc jelentkezett, ennél kétezerrel többen távoztak a fegyveres erőktől, és egyes alakulatoknál most már komoly méreteket kezd ölteni az állományhiány.