Koronavírus - Német egészségügyi miniszter: a határok lezárása nem állítja meg a vírust

Vélemény - 2020-03-11

A határok lezárása nem állítja meg a koronavírust, a járványt máshogy, az emberek közreműködésével kell feltartóztatni - jelentette ki a német szövetségi egészségügyi miniszter egy szerdai interjúban.

Jens Spahn a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban kiemelte, hogy Ausztria esetében ugyan lehet értelme a határellenőrzés szigorításának, mert közvetlenül a járvány európai gócpontja, Észak-Olaszország melett fekszik, általánosságban viszont vajmi kevés haszna van a határok lezárásának.

Tudomásul kell venni, hogy "a vírus már megérkezett, itt van Németországban, itt van Európában", és nem lehet a határok lezárásával megállítani, mert "az embereket előbb-utóbb át kell engedni a határon, és akkor ismét tovaterjed".

Más módszerre van szükség, méghozzá arra, hogy minden egyes ember járuljon hozzá a járvány lassításához a tisztasági előírások és az óvintézkedések betartásával - mondta a német miniszter, kiemelve: a járványt azért kell lelassítani, hogy ne terhelődjék túl az egészségügyi ellátórendszer.