Koronavírus - Párbeszéd: a kormány megbukott az oltás megszervezéséből

Vélemény - 2021-03-09

A kormány megbukott az oltás megszervezéséből - jelentette ki a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese.

Burány Sándor a keddi online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kabinet "emlékezetes bakit" követett el, amikor a hétvégén gyakorlatilag csődöt mondott az oltási terve. Ez világosan jelzi, hogy a kormány bármit is állít saját magáról, képtelen megszervezni, hogy egyetlen hétvége alatt néhány tízezer oltást beadjanak - tette hozzá.

Miközben a kabinet "ezerrel nyomatja a kínai vakcina beoltását", a koronavírus.gov.hu március 4-ei adatai szerint nagyjából 660 ezer ember oltására elegendő oltóanyag érkezett az unió jóvoltából - emelte ki a politikus. Ezalatt Oroszországból és Kínából összesen mintegy 400 ezer ember oltására elegendő vakcina jött - közölte a képviselő.

Felmerül a kérdés, hogy miért nem lehet naponta arról olvasni, hogy hány ezer embert oltottak be Pfizer-BioNTech vakcinával - mondta. Miért a kínai oltást ajánlja minden "kormánypropagandista", minden a kabinet nevében megszólaló szakember? - sorolta felvetéseit. Mi az oka annak, hogy míg Kínában hatvan év felettieket nem oltottak be ezzel a vakcinával, addig Magyarországon éppen az idősek oltását alapozzák rá - kérdezte a frakcióvezető-helyettes.

Más témára áttérve arról beszélt, hogy miközben a kormány évi háromszázalékos inflációval számol és a nyugdíjemelést is erre a szintre állította be, azalatt a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank hivatalosan csaknem ötszázalékos inflációra számít.

A friss számok alapján az látszik, hogy az infláció valóban gyorsul, mintegy 3,1 százalékos az emelkedés az előző év azonos időszakához képest - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a szakemberek elsősorban márciusra és áprilisra várják az infláció meglódulását. Burány Sándor szavai szerint az élelmiszerárak elszabadultak és egy-két napon belül brutális benzinárakkal fognak szembesülni azok, akik tankolnak.

Az álláskeresőknek csaknem fele semmilyen támogatást nem kap a kormánytól, "ez a világ szégyene" - jelentette ki a képviselő. Kormányzati segítségre viszont "mindig számíthatnak a barátok", friss hír, hogy a felszámoló szektort is átszabja a kabinet - mondta a képviselő, aki azt állította, hogy a témában kiírt pályázat nyertesei "szinte kivétel nélkül kormányközeli cégek".