Közgazdász: a kedvező gazdasági hangulat ösztönzi a fogyasztás bővülését

Vélemény - 2019-05-12

A kedvező gazdasági hangulatnak köszönhető a belföldi fogyasztás jelentős mértékű bővülése, a gyártói kapacitásokat ugyanakkor új területekre kell kiterjeszteni - mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnap délelőtti műsorában.

A szakértő szerint az ázsiai országokkal szembeni külkereskedelmi hiány és a növekvő behozatal is arra utal, hogy bővíteni kell a Magyarországon előállított termékek körét, és ehhez új piacokat is szerezni kell. Különösen a magas hozzáadott értékű, egyre keresettebb okoseszközök és szolgáltatások jelentőségét emelte ki, hozzátéve, hogy az utóbbi téren uniós viszonylatban Magyarország érte el a legnagyobb fejlődést az elmúlt években.

Csath Magdolna megjegyezte, hogy a fogyasztási különbségek térségenként jelentősek, véleménye szerint nagy részben a bérek közötti különbségek miatt. Hozzátette azonban, hogy a főváros fogyasztási többletéhez a turizmus is jelentős mértékben hozzájárul, ám sokszor csak közvetve, a kiskereskedelmi adatokban nem látható módon.