Kuncze Gábor évzáró értékelése

Vélemény - 2006-12-24

A sikeres 2006-os évet maga mögött hagyó SZDSZ jövőre megújulással készül a 2010-es sikeres szereplésre - mondta Kuncze Gábor évértékelő sajtótájékoztatóján. A pártelnök szerint az év végére a szocialisták és konzervatívok is kezdik felismerni, hogy párbeszéd nélkül nem lehet valódi megoldásokat találni.

A népszerűségvesztés ellenére is vállalni kell a cselekvést, alkotmányon kívüli eszközökkel nem lehet Magyarországon kormányt buktatni és párbeszéd nélkül nem megy - foglalta össze a 2006-os év három nagy tanulságát Kuncze Gábor évértékelő sajtótájékoztatóján.

 

Egyértelmű sikerként könyvelik el a liberálisok, hogy 6,5 százalékot ért el tavasszal a liberális párt és ezzel alaposan rácáfolt minden ellenkező véleményre. A sikeres szereplés bebizonyította, hogy a liberális szavazókat csak a liberális párt képviselheti hitelesen - mondta a pártelnök   

 

Hangsúlyos szerepet kaptak a kormányprogramban az SZDSZ által javasolt reformok, ezért vállalható kompromisszumokkal megkötött koalíciónak nevezte Kuncze Gábor az újabb MSZP-SZDSZ együttműködést.

 

Az SZDSZ kormányzati szerepvállalásának az érdemi reformok voltak a feltételei és ezek sorában a kormány haladéktalanul nekilátott a gazdasági egyensúly megteremtésének. Ezt a szándékot tükrözi világosan a jövő évi költségvetés is, amit máris pozitívan fogadtak a gazdasági szereplők. 

 

A további reformok szempontjából fontos tárcákat irányítanak liberális miniszterek, akik közül az egészségügyi reform első szakaszát megvalósító Molnár Lajos és az egészségügyi tárca idei munkáját csodálatra méltónak nevezte a pártelnök

 

A közlekedési reformot kidolgozó és a gazdasági minisztériumot átszervező Kóka János teljesítményét jónak ítélte a pártelnök, a Persányi Miklós vezette környezetvédelmi tárcával kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az előző ciklusban pontról-pontra valósította meg az SZDSZ programját és működése továbbra is botrányoktól mentes, ugyanakkor elismerte, hogy a környezetvédelemnek hangsúlyosabban kell megjelennie a kormány politikájában.

 

Idén az is kiderült, hogy az alkotmányt megkerülő, utcai politizálással operáló eszközökkel nem lehet kormányt buktatni. A választók világossá tették, hogy az ilyen módszereket elutasítják - értékelte az ellenzék teljesítményét Kuncze Gábor.

 

Az SZDSZ kezdeményezésének köszönhetően, az év végére talán a politikai elit is felismerte, hogy az ország érdekében szükséges, ciklusokon átívelő megoldásokat csak érdemi párbeszéddel lehet közösen megtalálni - utalt a tegnapi ötpárti találkozó sikerére.

 

Bár az SZDSZ az összes szavazat 8 százalékát szerezte meg, és a liberálisok ötödször is nyertek a fővárosban, az önkormányzati választási szereplésünket összességében nem ítéljük sikeresnek - mondta a pártelnök, aki a rossz szereplés okát abban látta, hogy idén ősszel nem az egyéni teljesítmények, hanem a pártszimpátia döntött, a 6 százalékos SZDSZ ezért veszítette el több városban is a16 éve a helyi közösségért dolgozó polgármestereit. 

 

Márciusi távozására utalva, Kuncze Gábor elmondta, biztos abban, hogy a párt új elnökének vezetésével egy megújult, dinamikus SZDSZ készül a 2010-es sikeres szereplésre.

 (forrás:szdsz.hu)