Liberális vélemény a közgyűlési előterjesztésekről

Vélemény - 2006-10-26

Az Önkormányzat tulajdonában álló 169 millió Ft névértékű AKSD Kft-ben meglévő üzletrész értékesítésére kiírt zártkörű pályázat értékelése.

Az a látszat-pályázat, amelynek „eredményét” a közgyűlésen tárgyaljuk a város gazdálkodásának „állatorvosi lova”. Erre az üzletrész értékesítésre azért került sor, mert a város gazdálkodásában 1,5 milliárdos lyuk keletkezett. Illetve nem is keletkezett, mivel már a költségvetés összeállításakor látszott, hogy a 2006. évi működési költségekből hiányzik 1,5 milliárd.

Azért, hogy a város továbbra is azt tudja mondani, hogy Debrecen hiteleket csak beruházásokhoz vesz fel és a működési költségét képes finanszírozni bevételeiből, ezért találták ki ezt a rafinált konstrukciót.

Gyakorlatilag az történik, hogy a város vagyona csökken az üzletrész értékesítésének névértékével, bevételként pedig megjelenik az üzletrész eladási ára. Azonban ez az üzletrész eddig évenként több száz millió forintot „hozott” a bevételi oldalon, amely összeg a jövőben hiányozni fog a bevételi oldalon.

 Ezért találták ki az „el-is-adjuk, meg nem-is-adjuk-el” konstrukciót. A város vagyonkezelője, mint „a pályázat győztese” a város vagyonának működtetése terhére kifizet a városnak „vételárként” másfél milliárdot. Tehát látszólag nem a város vesz fel „hitelt” a működési költségek finanszírozására, a valóságban azonban ez működési hitel felvétel.

Ez a tranzakció már előre vetíti azt, hogy hosszú távon gondok lesznek a város finanszírozásával.

 

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 17/2000. (V. 1.) Kr. rendelet módosítása, valamint a Közgyűlés állandó bizottságai nem képviselő tagjainak megválasztása.

 

            „Ha Debrecenben demokrácia van, akkor legalább olyan fontos az ellenzék, mint a többség. Mert demokrácia ellenzék nélkül egyáltalán nincs.” – mondta 2006 október 11-én Kósa Lajos polgármester úr székfoglaló beszédében.  Erre a kijelentésére hívtam fel figyelmét 12-én a közgyűlés bizottságai képviselő tagjainak megválasztásakor. Akkor, amikor a Közgyűlésben

4 %-nyi képviselettel rendelkező liberálisok számára a bizottsági helyek arányos elosztását kértem számon. Ez alapján ugyanis a 78 képviselői helyből 3, a nem képviselői helyek közül pedig 2-re lennénk jogosultak. Ezzel szemben a két liberális képviselő 1-1 – diktátumként kapott bizottsági helyet kapott, döntési lehetőségünk csak abban volt, hogy melyikünk melyik bizottságban foglalja el helyét.

A közgyűlésen a bizottságok nem képviselő tagjainak megválasztására kerül sor. Az előterjesztésként megküldött anyag nem tartalmazza a javasoltak neveit, mindössze számukat ismerhetjük meg. Az előzetes „egyeztetésen” már közölte velünk a közgyűlés többségi frakciójának vezetője, hogy nem jut az SZDSZ-nek „külsős” bizottsági hely, mivel a Fidesz a választási együttműködési megállapodása alapján azokat már elígérte a KDNP-nek.

Ez a magyarázkodás számunkra elfogadhatatlan!

Jelölni fogunk a Környezetvédelmi-, a Pénzügyi- és a Városfejlesztési Bizottságba 1-1 főt nem képviselő tagként, mivel mandátumarányaink alapján – álláspontunk szerint – három „külsős” helyet kellene betöltenünk a bizottságokban ahhoz, hogy a választásokon kialakult arányokat tükrözze a közgyűlési bizottságok összetétele.

Nincs kétségünk afelől, hogy ezeket a javaslatokat a többség nem fogja elfogadni.

Úgy tűnik, polgármesterünk szavakban már demokrata, de a gyakorlatban ez nem tükröződik.

SZDSZ  Debreceni szervezete