LMP: ne csak az egyházi intézmények kapjanak plusztámogatást!

Vélemény - 2022-11-29

- Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy ne csak az egyházi fenntartású szociális intézményeknek nyújtson egyszeri plusztámogatást a rezsiválság miatt, hanem a nonprofit szervezetek által fenntartottaknak is.

Hohn Krisztina, az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője keddi sajtótájékoztatóján normatívaemelést is követelt ezen intézményeknek, valamint egy olyan pénzalap létrehozását, ahová zöldberuházásaikhoz pályázhatnak támogatásért a fenntartók.

A politikus rámutatott: a szociálit intézményeket épületszigetelési programmal, a nyílászárók cseréjének támogatásával, hőszivattyúk felszerelésével is segíteni kell annak érdekében, hogy csökkenjenek kiadásaik.

Hozzátette: ezen intézményeket ugyanakkor nemcsak a rezsi emelkedése sújtja, élelmiszerre is lényegesen többet kell költeniük a korábbinál.

Bentlakásos intézmények, nonprofit szervezetek által fenntartott iskolák vagy időseket segítő napközik zárhatnak be a segítség nélkül - hangsúlyozta. Ha a kormány belátta, hogy az egyházi fenntartású intézményeknek szükségük van pluszforrásra, be kell látnia, hogy ez a nonprofit szervezetek számára is elengedhetetlen - mondta.