Magyar EP-képviselők: elfogadhatatlan a magyar munkavállalók megkülönböztetése

Vélemény - 2018-03-22

Elfogadhatatlan, az uniós szerződésekben foglaltakkal ellentétes, hátrányos megkülönböztető az osztrák kormány azon terve, amely az Ausztriában dolgozó és adóikat befizető külföldi uniós, köztük a magyar munkavállalók jogos ellátásait csökkentené - jelentette ki Kósa Ádám, a Fidesz és Sógor Csaba, az RMDSZ európai parlamenti képviselője.

A képviselők tájékoztatása szerint a bécsi kormány tervével kapcsolatban az Európai Bizottsághoz fordultak, amely keddi írásos válaszában egyértelműen elutasította a tervezett hátrányos megkülönböztetést a családi ellátásokkal kapcsolatban . Az Európai Bizottság véleménye szerint a más tagállamban élő gyermekek után járó ellátásnak meg kell egyeznie a szabad mozgáshoz fűződő jogukat gyakorló uniós munkavállalók és a helyi munkavállalók esetében.

A bizottság álláspontja szerint a tervezett intézkedés bevezetése esetén feltétlenül meg kell vizsgálni az ausztriai családi ellátások úgynevezett indexálását - azaz a különböző EU-s tagállamokból érkező, de ugyanazon munkahelyen dolgozó munkavállalók eltérő családtámogatásának elvét -, az uniós alapszerződés ugyanis tiltja a munkavállalók állampolgárságon alapuló bármiféle, közvetlen vagy közvetett megkülönböztetését - tájékoztattak a képviselők.

Közleményükben azt írták: a tervezett osztrák lépés nemcsak azért nem fogadható el, mert az érintett gyermekek szülei teljes mértékben befizetik az adókat és járulékokat az osztrák költségvetésnek, hanem azért sem, mert az érintett családok az osztrák állami adókból finanszírozott olyan közszolgáltatásokban, mint az oktatás, kultúra, egészségügyi ellátás sem részesülnek, így Ausztriának jóval kisebb kiadással kell számolnia az érintett EU-s munkavállalók kapcsán.

A képviselők szerint az indexálás gondolata a jövőre nézve sem elfogadható, és az Európai Unió intézményei nem támogathatnak semmilyen erre irányuló intézkedést, legyen szó folyamatban lévő jogalkotási ügyekről, vagy egyéni tagállami kezdeményezésekről.

A közlemény szerint Kósa Ádám és Sógor Csaba felszólították az Európai Bizottságot, hogy a jövőben határozottan és késedelem nélkül lépjen fel minden indexálással és a legális munkavállalók más tagállamban élő családtagjait hátrányosan megkülönböztető intézkedéssel szemben.

A tervezett osztrák intézkedés a családi támogatások csökkenéséhez vezetne 132 ezer nem Ausztriában, hanem más uniós tagállamban élő - köztük 26 ezer magyar - gyermek esetében, akiknek valamelyik szülője Ausztriában dolgozik.