MSZP: a jövő nem a közmunkában és a kölcsönzött munkaerő világában van

Vélemény - 2020-05-10

A munka nélkül maradt emberek számára a jövő nem a közmunkában és nem a kölcsönzött munkaerő világában van - jelentette ki az MSZP alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Komjáthi Imre a két legrosszabb foglalkoztatási formának nevezte a közmunkát és a munkaerő-kölcsönzést.

Arról beszélt: a közmunkások számának növelése, illetve munkaerő-közvetítő céggel kötött stratégiai megállapodás helyett ideje lenne a kormánynak a magyar munkavállalókkal stratégiai megállapodást kötni, "ideje lenne azzal foglalkozni, hogy a magyar munkavállalóknak legyen tisztességes bérük és megélhetésük".

Az MSZP ezért követeli, hogy a jelenlegi, legfeljebb három hónapig tartó, maximum nettó 107 ezer forintos munkanélküli ellátás idejét hosszabbítsa meg a kormány kilenc hónapra, az összegét pedig minimum nettó százezer forintra.

Emellett szeretnék elérni, hogy a 60-65 éves munkavállalóknak legyen lehetőségük elmenni korengedményes nyugdíjba. A legújabb kimutatásaik szerint ugyanis zömében 55 év feletti dolgozók vesztették el munkájukat a közelmúltban - tette hozzá.

Komjáthi Imre szerint az Orbán-kormány nem a munkavállalók és a munkahelyek közvetlen megsegítésében gondolkodik. Közölte, a környező országokban - Szlovákiában, Csehországban, Romániában - a kormányok 75-80 százalékos állami támogatást adtak a teljes munkabérre, a magyar kormány viszont csak a kieső munkaidőre ad bértámogatást. Ezért az MSZP követeli azt is, hogy a teljes munkabérre járjon 80 százalékos bértámogatás - mondta.