Egy verekedés apropóján

Vélemény - 2006-12-21

Megverte az autósokat az elsodort gyermek apja. Szerencsére csak könnyebben sérült meg az a 13 éves gyermek, akit egy autós lökött fel, miközben ő apjával kerékpározott Sükösd és Nemesnádudvar között. A feldühödött szülő a baleset után rátámadt az autósra és utasára.

Hallgatom a rádióban, hogy az eset szerdán koraeste történt a Sükösd és Nemesnádudvar között, ahol egy Suzuki haladt Nemesnádudvar irányába, amikor az előtte kerekező kivilágított kerékpáros előzésébe kezdett. Az autós azonban csak későn vette észre, hogy a felnőtt biciklis előtt egy 13 éves gyermek is kerekezik, akinek nem volt kivilágítva a járgánya, ezért az autó a visszapillantó tükrével fellökte a biciklis gyermeket, aki az árokba esett, de szerencsére nem sérült meg súlyosabban.

 

Az 53 éves apa azonban - a balesetet látva - annyira feldühödött, hogy rátámadt először az autó vezetőjére, majd a sofőr védelmére kelő utasra is.

xxx

Szálljon mindenki magába. Hányan tennék ugyanazt, amit az apa? Bizonyára sokan. Bár magam is azon a véleményem vagyok, hogy önbíráskodni nem szerencsés, a konkrét esetben inkább a gyerek biciklijét kellett volna felszerelni világítással.  Akkor talán nem történik meg a baleset.

És ha mégis?

Akkor bizony én is kiosztanék egy-két pofont. Mert a rendőrségi eljárás ilyen esetben meg sem indul, vagy ha elkezdődik, nincs következmény. Az utakon meg annyi hülye közlekedik, hogy időnként a szélsőséges reakció taníthat csupán.

Persze én könnyen beszélek: közel a két méterhez, sajnos közel a száz kilóhoz.

Bevallom őszintén: egy méter hetven centi alattiaknak, hatvan kiló körülieknek nem tudok mit ajánlani. Ha csak azt nem, hogy ne biciklizzenek forgalmas úton.

H.I.