Ne a benzinkutak és a hipermarketek, hanem csak a patikák mentesüljenek az adófizetés alól!

Vélemény - 2007-01-02
  Az idei évi költségvetés rendkívül nehéz helyzetbe hozza az önkormányzatokat. A büdzsé megszavazásával ugyanis a kormánypárti képviselők jelentős forrásokat vontak el a helyhatóságoktól, így a bezárás szélére sodorták az iskolák, kórházak, szociális és kulturális intézmények egy jelentős részét.

A kormány dilettantizmusa ráadásul tovább nehezíti az önkormányzatok dolgát, hiszen ez a helyzet a helyi költségvetések tervezését is szinte lehetetlenné teszi.

 A gyógyszertörvény alapján ugyanis - mely lehetővé teszi egyes gyógyszerek patikán kívüli forgalmazását - minden gyógyszert árusító hipermarket, bevásárlóközpont és benzinkút mentesül a helyi építményadó fizetésének kötelezettsége alól. Az építményadó számos önkormányzat által alkalmazott, számukra jelentős bevételt hozó adó. Az adókötelezettek körének - és ezzel az önkormányzati bevételek - óriási szűkítését jelenti, hogy éppen a legnagyobb adófizetők kerülnek ki az adózók köréből csak azért, mert üzletük polcain néhány vény nélküli gyógyszert is tartanak.

    A kormány alkalmatlanságának áldozatai így ismét az iskolákat, kórházakat fenntartó önkormányzatok, kedvezményezettjei pedig a benzinkutak és a hipermarketek lesznek.

    Felszólítjuk a kormányt, hogy orvosolja ezt a helyzetet, hiszen a helyi adókról szóló törvény egyszerű módosításával elérhető, hogy újra csak a gyógyszertárak mentesülhessenek az építményadó fizetése alól!

 

 

 

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség 

 Önkormányzati Tagozat