Ombudsman: zsúfolt és balesetveszélyes a táplánypusztai szociális otthon

Vélemény - 2017-09-18

Kritikus mértékű a zsúfoltság a táplánypusztai szociális otthon egyes lakóegységeiben, a forgalmas főút közelsége és az intézményen belüli beláthatatlan területek miatt pedig nagy a balesetveszély - közölte Székely László alapjogi biztos hétfőn.

Az ombudsman a Győr-Moson-Sopron Megyei Dr. Piróth Endre Szociális Központ táplánypusztai intézményéről készült vizsgálatában azt írta, a lakószobák egy részében nincs meg az egy emberre számolt, jogszabályban meghatározott hat négyzetméteres minimumterület. A rendkívül szűkös elhelyezés miatt a lakók a beköltözéskor nem vihetik be személyes használati tárgyaikat, bár a házirend lehetővé tenné például azt, hogy a szobájukban legyen az otthonról hozott hűtőszekrény, televízió.

Az alapvető jogok biztosa hangsúlyozta: ez az eset is alátámasztja azt, hogy az intézményi helyek kiváltása még sürgetőbb feladat, az ilyen konfliktusos, frusztrációkkal teli és a személyi, tárgyi feltételek hiánya miatt kiüresedett légkörben ugyanis nem valósul meg a fogyatékossággal élő bentlakók esélye a méltó emberi létre.

A személyi és tárgyi feltételek tartós hiánya miatt többször meghosszabbított, ideiglenes hatályú bejegyzés alapján működő bentlakásos intézmények léte alapjogi szempontból elfogadhatatlan, nem felel meg a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményből következő kötelezettségeknek sem - tette hozzá.

Az épületek elhelyezkedéséből adódóan az udvarnak és az intézményt övező falnak vannak olyan részei, amelyek nem beláthatók, ezért nagyon nehezen megoldható a lakók intézményen belüli szabad mozgásának biztosítása, az esetleges balesetek megelőzése. A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy ezért juthatott ki a szociális otthonból az a lakó, akit később holtan találtak meg az intézmény közelében. A közeli 81-es út jelentős forgalma sorozatosan balesetveszélyes helyzeteket teremt - tette hozzá.

A biztos felkérte a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatóját, intézkedjen, hogy az otthon egyes egységei, különálló, félreeső részei a lehető legteljesebb mértékben átláthatók, a lakók, a dolgozók és a látogatók szempontjából egyaránt biztonságosabbak legyenek - áll a közleményben.