Önkormányzat 2019 - Karácsony: fideszes mutyi a fővárosi patkánymentesítési közbeszerzés

Vélemény - 2019-09-17

- Egy tipikus fideszes mutyi forgatókönyvének összes elemét látni lehet a fővárosi patkánymentesítésre kiírt közbeszerzési pályázatnál és az ügyben Tarlós István főpolgármester minden megnyilvánulása hazugság volt - jelentette ki Karácsony Gergely, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Trippon Norbert, a Fővárosi Önkormányzat Közbeszerezési Bizottságának szocialista elnöke közölte, a testületet "nagyon durván becsapták", ezért kezdeményezi a bizottság rendkívüli ülésének összehívását az ügy tisztázása érdekében.

Karácsony Gergely az V. kerületi Deák Ferenc téren elmondta, hétfőn a bíróság kimondta, hogy "hazudtak és csaltak" a főváros vezetői a patkánymentesítésre kiírt közbeszerzés kapcsán.

A budapestiek a saját szemükkel láthatják, hogy Tarlós István mennyire képtelen vezetni a várost, elsősorban azért, mert a Fidesz-közeli oligarchák bábjaként a Fidesz holdudvarának gazdasági érdekeit nézi és nem a budapesti emberek érdekeit - hangoztatta.

A főpolgármester-jelölt - aki a Fővárosi Önkormányzat közbeszerzési testületének a tagjai is - azt mondta, a fideszes mutyi első eleme az volt, amikor "behazudták", hogy a pályázaton később nyertes konzorciumnak megvannak a megfelelő referenciái. A második elem az, hogy kiderült: hiába a legolcsóbb ajánlatot tevő cég nyert, valójában ő lett a legdrágább, mert a fővárosi adófizetők pénzéből meg kellett emelni a patkányirtásra szánt keretösszeget - hangzott el.

Karácsony Gergely szerint tipikus fideszes mentalitás az is, amikor kiderül, hogy csaltak a közbeszerzési eljáráson, megpróbálják másra tolni a felelősséget.

Úgy látta, félrevezették a közbeszerzési bizottságot azok, akik az előterjesztést készítették. Talán nem véletlen, hogy az előterjesztést készítő Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t megszüntették, vezetőjének a megbízását pedig még azt megelőzően visszavonták - jegyezte meg.

A fővárosi ellenzéki képviselők többször szóvá tették az eljárás minden elemét, vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték, illetve büntetőfeljelentést tettek - emlékeztetett.

"Én talán egy dologban hibáztam, hogy nem feltételeztem, hogy köztörvényes bűnözők készítik elő ezeket az előterjesztéseket" - fogalmazott kérdésre.

Trippon Norbert elmondta, a közbeszerzési bizottság rendkívüli ülésére "beidézi Tarlós Istvánt, a fővárosi Fidesz-maffia politikai vezetőjét", Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettest, a fővárosi Fidesz-maffia másik politikai vezetőjét, továbbá a Közbeszerzési Kft. korábbi vezetőjét, aki kiszolgálta az igényeket, illetve a kft. bíráló bizottságának tagjait is.

Amennyiben a fideszes képviselők határozatképtelenné próbálnák tenni az ülést, vagy az, aki az idézésre nem jelenik meg és nem mondja el az igazat, azt úgy tekintik, hogy a bűnösségét beismerte - jelentette ki.

A felelősségét firtató kérdésre Trippon Norbert elmondta, a pályázati dokumentációt az akkor Tarlós István bizalmát élvező cégvezető által alkalmazott bíráló bizottság értékelte, a közbeszerzési bizottság elé az általuk aláírt döntési javaslat érkezett.

Egy normális országban egy tisztességes és törvénytisztelő bizottsági tagban fel sem merül a gyanú, hogy a szemébe hazudnak vagy becsapják - tette hozzá.

Az ügyben a főpolgármester által indított belső vizsgálatról Trippon Norbert azt mondta, menteni próbálja "a Fidesz-maffia irháját".

Karácsony Gergelyt kérdezték arról a 43 ajánlóívről, amit a kampánystábja nem vitt vissza. A jelölt elmondta, minden főpolgármester-jelölt kapott emiatt büntetést, az aláírásgyűjtést rengeteg ember végzi, szigorú adminisztrációval, de előfordulhat, hogy néhány ív nem érkezik vissza.

A zuglói ingyenes parkolásra vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely, aki a kerület polgármestere is, azt mondta, Zuglóban mindenki ingyen parkol saját lakókörzetében. A zuglói parkolást nyereségessé tették; az új képviselőtestületnek kell döntenie a további kedvezményekről - mondta.