Orbán Szingapúrban: Közép-Európában van a jövő

Vélemény - 2017-09-27

Közép-Európa egy feltörekvő, kiemelkedő térség, "ebben a régióban van a jövő" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Szingapúrban rendezett szingapúri-magyar üzleti fórumon. A következő 15-20 évben az európai gazdasági növekedés középpontja Németországban és Közép-Európában lesz, ezért ebben a térségben érdemes befektetni - szólt a jelen lévő üzletemberekhez a kormányfő, hozzáfűzve: Közép-Európa, benne Magyarország, gyorsasággal, rugalmassággal és piacbarát szabályozással válaszolt a világgazdasági kihívásokra.

Kifejtette: a délkelet-ázsiai országba látogató magyar delegáció célja a szingapúriak meggyőzése arról, hogy vegyenek részt abban a sikertörténetben, amelyet a magyar gazdaság fejlődési íve ad. A magyar vállalkozókat pedig ugyanígy szeretnék meggyőzni arról, hogy vegyenek részt a szingapúri fejlődés adta sikertörténetben - tette hozzá.

A miniszterelnök reményének adott hangot, hogy a következő magyar-szingapúri találkozón "két saját útját járó ország növekvő gazdaságáról" adhatnak majd számot.

A szingapúri üzletembereknek Magyarországot bemutatva Orbán Viktor azt mondta: egy olyan országról van szó, amelyben nincs nyersanyag és természeti erőforrás, vannak viszont "nagy testű és jó étvágyú szomszédok", és rendelkezésre áll mintegy ezeréves állami tapasztalat. Ezekből az adottságokból kell kihozni valamit - folytatta -, de "a modern kor a magyarok kezére játszik", mert a "nyersanyag-intenzív" világgazdasági fejlődés egyre inkább áttér a "tudásintenzív" gazdaságra.

Szerinte a jövőben az országok közötti versenyben nem az dönt majd, ki a nagy, ki a kicsi, hanem az, hogy ki a lassú és ki a gyors, azaz ki képes a világ legmodernebb tudományos eredményeit a leggyorsabban átültetni a gazdasági életébe.

Szingapúr felismerte ezt a törvényt, és rájött, olyat kell létrehoznia, amilyen korábban még nem volt: ez a szingapúri siker lényege - mondta a kormányfő, aki szerint Európának - benne Magyarországnak is - valami ilyesmire van szüksége.

Magyarországról szólva kiemelte: kormánya reményei szerint idén 4 százalék körüli gazdasági növekedés várható.

Orbán Viktor a jövő nagy kérdésének a termelés és a digitalizáció összekapcsolását nevezte, hozzátéve, hogy Magyarországon ez jó ütemben halad. Utalt egyebek mellett a jelentős kutatás-fejlesztési forrásokra és a szupergyors internet terjesztésére.

Lim Hng Kiang szingapúri kereskedelmi és ipari miniszter a fórumon méltatta az erősödő szingapúri-magyar kétoldalú kapcsolatokat. Magyarország jó lehetőségeket nyújt a szingapúri vállalatoknak stratégiai elhelyezkedésének köszönhetően - mondta, emlékeztetve, hogy már több nagy szingapúri cég is jelen van Magyarországon, de további partnerséget sürgetett magyar és szingapúri cégek között.

Azt is kiemelte a miniszter, hogy a kétoldalú kapcsolatokat jelentősen növeli majd az EU és Szingapúr közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatálybalépése.

Végül felhívta a figyelmet arra, hogy a Szingapúrt is a soraiban tudó Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) egy igen gyorsan erősödő térséget képez.