Rendkívüli országgyűlési bizottságot kezdeményez a Fidesz

Vélemény - 2006-12-29

A meghirdetett álláshelyek száma Magyarországon 38 ezer, míg a munkanélküleiké megközelíti a 390 ezret. Minden állásra tízen jelentkeznek átlagosan. A kormány eközben megnyitja a munkaerőpiacot.

A kormány megszorító gazdaságpolitikája gátolja a munkahelyek megőrzését és az új munkahelyek létrehozását - mutatott rá sajtótájékoztatóján Bernáth Ildikó, hozzátéve: ennek beláthatatlan következményei lesznek a hazai munkaerőpiacon.

 

Mint fogalmazott, a legutóbbi statisztikai adatok szerint ma 38 ezer körül van a bejelentett álláshelyek száma, miközben a munkanélkülieké megközelíti a 390 ezret. Mindez azt jelenti - folytatta -, hogy egy meghirdetett álláshelyre tíz jelentkező akad. Hozzáfűzte azt is, hogy a munkanélküliségi ráta 2003 óta 5,6 százalékról 7,5 re emelkedett.

 

A politikus leszögezte azt is, hogy a kormány kiszámíthatatlan adó- és gazdaságpolitikájának hatására egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a hazai mikró-, kis- és közepes vállalkozások, miközben ők lennének képesek arra, akik a hazai munkavállalók számára 60 százalékának tudnának biztosítani, ha megfelelő gazdaságpolitikája lenne az országnak. Így folytatta: a jelenlegi rossz helyzeten a Közmunka Program sem segít, hiszen csak átmeneti megoldást jelent a munkanélküliek számára, sőt a tartós munkanélkülieknek egyáltalán nem segít.

 

Bernáth Ildikó kitért a költségvetés hiányára is. Felhívta arra a figyelmet, hogy míg Magyarországon ez az adat meghaladja a 10 százalékot, addig Romániában mindössze 1,4 százalékos a hiány, Bulgáriában pedig szuficites a költségvetés.

 

A Fidesz a kialakult helyzet hatására rendkívüli bizottsági ülés összehívását fogja javasolni január 8-ára. A képviselő kifejtette: számos kérdésre várnak választ Simon Gábor elnöktől. Az ülésre elvárják a gazdasági és a munkaügyi minisztert is. A részletekről szólva elmondta, a Fidesz az újonnan csatlakozó két ország kedvezőbb a gazdasági helyzete miatt attól tart, hogy a hazai vállalkozások és a multik egy része áttelepülhet Magyarországról. A Fidesz ezért választ vár arra, hogy készült-e ezzel kapcsolatban felmérés, és amennyiben igen, mit tükröz.

 

A Fidesz továbbá kíváncsi arra is, hogy a munkaerőpiac megnyitása milyen hatással lesz a fekete foglalkoztatásra, illetve, hogy a kormány milyen szempontok alapján választotta ki azt a listát. A politikus emlékeztetett rá: korábban arról volt szó, hogy 130-140 szakmában nyitja meg piacát Magyarország január 1-je után, és ezt félévenként felülvizsgálják.

 

A legutóbbi kormányszóvivői tájékoztatón azonban már 219 szakmáról és kétévenkénti felülvizsgálatról beszéltek. Ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot, tiszta képet szeretnénk kapni arról, mi a kormány szándéka - jelentette ki az ellenzéki politikus. Emlékeztetett rá: Orbán Viktor pártelnök már feltette kérdéseit a munkaügyi miniszternek, de nem kapott rá választ.

 

Bernáth Ildikó kérdésre válaszolva elmondta: például az általános orvosi, szakorvosi, fogszakorvosi szakmáról nem volt szó a szakbizottság ülésén, utólag került fel a listára, így választ várnak arra, hogy ennek mi az oka, ha a jövőben 16 ezer ágyat terveznek megszüntetni, ami együtt jár az adott kórházban dolgozók munkahelyének megszűnésével is. Számos olyan szakma szerepel a listán, aminek okát nem ismerjük, például a meteorológusi szakmai is rajta van - mondta. Hozzátette: olyan szakmát is látott a listán - például gyámügyi ügyintézőit - amelynek betöltője a köztisztviselői törvény értelmében csak magyar állampolgár lehet.

 

fidesz.hu