Szakértő: a francia rendőrség és a külvárosok viszonya évek óta feszült

Vélemény - 2018-07-09

Franciaországban a rendőrség és a külvárosok viszonya évek óta feszült, a rendőrök nem tudják, mit csináljanak a külvárosokkal, ahol magas a munkanélküliség és problémás a közbiztonság - közölte Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában hétfőn.

A szakértő azt mondta, hogy 2015 óta vannak komolyabb feladatai a rendőröknek, akik kimerültségre, eszköz-, idő- és emberhiányra panaszkodnak és úgy vélik, nem tudják érvényesíti a törvényeket. A külvárosok lakói pedig tiszteletlennek tartják őket, szerintük erőszakosan, diszkriminatív alapon igazoltatnak - tette hozzá.

Ismertette, hogy Franciaországban 81 kiemelt biztonsági zóna van, és Nantes-ban is vannak ilyenek, ahol kedd óta zavargások törtek ki, miután egy rendőr igazoltatás során lelőtt egy férfit. Hozzáfűzte, hogy a férfi hamis igazolványt adott a rendőröknek, ezért arra kérték, hogy menjen be velük az őrsre. A rendőrök szerint a férfi ekkor megpróbált elmenekülni, közben pedig egy rendőrt és gyerekeket is majdnem elütött. A szemtanúk azt állítják, nem volt ilyesmi.