Szakértő: az Egyesült Államok fokozatosan növeli az Iránra gyakorolt nyomást

Vélemény - 2019-05-14

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint fokozatosan növeli az Amerikai Egyesült Államok az Iránra gyakorolt gazdasági nyomást, mióta Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépett.

Az elmúlt egy év azt mutatja, hogy Iránnak nehéz olyan gazdasági előnyöket szereznie, mint amilyeneket az iráni atomalku ígért neki. A másodlagos szankciók ugyanis nemcsak az amerikai vállalatokat, hanem minden olyan országot is sújtanak, amelyek Amerikával és Iránnal egyaránt valamilyen üzletet akarnak létrehozni. Az európai és más globális cégek pedig az amerikai piacot részesítik előnyben, ezért Irán egyre többet veszít ezzel - vélekedett.

Szerinte az Egyesült Államok szempontjából a legreálisabb cél Iránt rászorítani egy - a 2015-ös megállapodáshoz képest - kedvezőbb egyezményre, amely nemcsak a nukleáris kérdést, hanem a hordozóeszközöket, a rakétákat is magába foglalja, és Irán regionális politikájára is kiterjed.

Varga Gergely kitért arra is, hogy az amerikai katonai és haditengerészeti jelenlét a térségben nem újdonság, de a retorika, ami kíséri, igen. Irán valószínűleg közvetett módon igyekszik üzenetet küldeni a nyugati országoknak és az Egyesült Államoknak, hogy komoly kockázatai lesznek a világgazdaságra, ha a konfliktus elmérgesedik közöttük - tette hozzá.