Szakértő: sem az Egyesült Államoknak, sem Kínának nem érdeke a kereskedelmi háború

Vélemény - 2019-06-30

Sem az Egyesült Államoknak, sem Kínának nem érdeke a kereskedelmi háború kiélezése - mondta Magyarics Tamás egyetemi tanár, Amerika-szakértő az M1 aktuális csatornán.

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy az Egyesült Államok és Kína megegyezett a kereskedelmi tárgyalások újraindításáról.

Elmondta, az Egyesült Államok azt szeretné, ha Kína jobban megnyitná a belföldi piacát a külföldi áruk és szolgáltatások előtt, illetve ha leépítené az állami vállalatoknak nyújtott támogatásokat. Ez utóbbi az amerikaiak szerint torzítja a versenyt - magyarázta.

Hozzátette: az Egyesült Államok nagyon fontosnak tartja a szellemi tulajdon védelmét, ezen a téren azonban a kínaiak nem jeleskednek.

Magyarics Tamás szerint Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azt tartja fairnek, ha a kétoldalú kereskedelmi viszonyokban egyenlőség van, azaz az export és az import kiegyenlíti egymást. Jelenleg az Egyesült Államok több száz milliárd dollárt veszít a kétoldalú kereskedelmen - közölte.

A szakértő szerint a kínai dömpingáru Amerikában lehetővé teszi az alacsony árszínvonalat, ezért ha a kínaiakat az árak emelésére kényszerítik, akkor az amerikai fogyasztók jelentős része is rosszul fog járni.