Török külügyminiszter: Ankara mindent megtesz azért, hogy megakadályozzon egy humanitárius katasztrófát Idlíbben

Vélemény - 2020-02-07

Törökország minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza egy humanitárius katasztrófa kialakulását az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - jelentette ki Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter pénteken Ankarában szlovák hivatali kollégájával, Miroslav Lajcákkal tartott sajtótájékoztatóján arra utalva, hogy a damaszkuszi kormányerők offenzívája az ellenzéki fegyveresek ellen a polgári lakosságot is veszélyezteti.

Cavusoglu rámutatott: az idlíbi helyzet továbbra is kétségbeejtő, a szíriai rezsim fokozta agresszivitását, mert "helytelenül" azt gondolja, hogy csak katonai megoldással teremthet békét.

Emlékeztetett: Ankara az ügyben Moszkvával folytat egyeztetéseket, mert Oroszország Damaszkusz szövetségeseként felelősséget vállalt a kormányerők műveleteiért Szíriában. A tárcavezető jelezte: a megbeszélések keretében szombaton orosz küldöttség érkezik Törökországba, és ha igény mutatkozik rá, még akár Recep Tayyip Erdogan török és Vlagyimir Putyin orosz elnök is tárgyalhat a kérdésről. A cél a szíriai rezsim üldöző tevékenységének mihamarabbi megfékezése, valamint az alkotmányozó bizottság abbamaradt üléseinek újraindítása, a politikai folyamat felgyorsítása.

Idlíb az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara a mérsékelt felkelőket támogatja a konfliktusban, és 2017 májusában arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki a tartomány peremén, a korábbi demarkációs vonal mentén. Ezt követően Törökország 12 megfigyelőpontot hozott létre a zónában. A műveletek ráadásul az utóbbi hetekben annak ellenére fokozódtak, hogy Törökország és Oroszország idén január 12-én tűzszünetről egyezett meg Északnyugat-Szíriát illetően.

Erdogan, akinek országa már így is 3,6 millió szíriainak nyújt menedéket, a közelmúltban többször aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az idlíbi bombázások elől több százezer ember indult meg a török határ felé. A török államfő szerdán arra szólította fel a szíriai kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a feszültségcsökkentési övezet határát jelentő török megfigyelőpontok mögé. Egyúttal leszögezte: amennyiben Damaszkusz csapatai nem tesznek eleget a felszólításnak, "Törökország arra kényszerül, hogy maga végezze el ezt a munkát". Maga Cavusoglu pedig csütörtökön Bakuban úgy fogalmazott: Ankara elvárja Moszkvától, hogy azonnal vessen véget a szíriai kormányhadsereg támadásainak Idlíbben.

A török védelmi minisztérium pénteki közleményében arról számolt be, hogy az előrenyomuló szíriai kormánycsapatok időközben már három török megfigyelőállást gyűrűbe zártak. A tárca ugyanakkor leszögezte: a megfigyelőpontok továbbra is teljesítik feladataikat, és az ottani török erők mindennemű támadásra arányos válaszcsapással felelnek. Hozzátették: erősítést küldtek a térségbe a megfigyelőállások biztonságának szavatolása és az összecsapások leállítása céljából.

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező, mérsékelt ellenzéki fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai rezsim és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli.

Hétfőn azonban a török hadsereg és a szíriai kormányerők között is heves harcok törtek ki Idlíb tartományban. A damaszkuszi csapatok hajnali tüzérségi támadása következtében hét török katona és egy polgári alkalmazott meghalt. Ankara válaszul szíriai állásokat lőtt, és legalább 76 ellenséges katonát "ártalmatlanított". Noha Törökország és Ororszország együttműködése sok területen szoros, és mindkét fél fokozná ezt, az új katonai konfliktus megrengette ezt a viszonyt.