Turisztikai ügynökség: a turisztikai adatszolgáltató központ célja a turizmus fejlesztése

Vélemény - 2019-05-10

A nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (ntak) célja a turizmus fejlesztése, és hogy gyorsabban hozzá lehessen jutni a forgalmi adatokhoz - közölte Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója pénteken az M1 aktuális csatornán.

Guller Zoltán azt mondta, a turizmus jelenleg a magyar hazai össztermék (GDP) 11 százalékát adja. A rendszerrel ezt 16 százalékra szeretnék emelni. Az online ntak segítségével lehet majd látni például, hogy egyes országokból hány turista érkezik Magyarországra, melyek a leglátogatottabb helyek, valamint azt is észreveszik, ha egy turisztikai térségben csökkenés tapasztalható. Ezek az adatok lehetővé teszik a gyorsabb beavatkozást - ismertette

A szállodák szobafoglaltsága Magyarországon (2000-2019. január-március)

Hozzátette, a rendszer a szállodák és a panziók tulajdonosainak is ad visszajelzést, láthatják például, hogy a közelükben lévő szálláshelyek, hogyan teljesítenek.

Magyarországon 3200 kereskedelmi és 32 nem kereskedelmi szálláshely van. Ezek közül körülbelül ezer szálloda, a rendszer június 1-jén velük indul el, majd fokozatosan vezetik be minden szálláshelyen - ismertette a vezérigazgató.