Bibliai receptek

Ajánljuk - 2012-01-16

- A világ legolvasottabb művében, a Bibliában szereplő ételek receptjeit mutatja be az Egy asztalnál Ábrahámmal című olasz könyv. A szerzők az eredeti Ó- és Újtestamentum-beli alapanyagokat is felkutatták.

Andrea Ciucci atya, Biblia-kutató tudós és Paolo Sartor teológus húsz fejezetben hatvan receptet sorakoztatott fel az Edizioni San Paolo, egyházi kiadónál a közelmúltban megjelent A tavola con Abramo című könyvben.    

 

 Klasszikus receptkönyvről van szó, amelynek a forrása számít rendkívülinek. Az első, Mózesnek szentelt fejezetben a megfelelő bibliai részben fellelhető ételek találhatók: zöldséges csirke, csőben sült hagyma, grillezett bárány, fürj sivatagi módra, mandulás édes kenyér.     A Dávid címszó alatt többek között rántott túró, bárány lencsével és almás szarvas szerepel. Az utolsó fejezet a Jézus korabeli evangéliumi recepteket tartalmazza: egyebek mellett hús sókéregben, tavi hal grillezve, fahéjas pisztráng és hagymás tengeri hal.  

 

   A szerzők a bibliai időkben követett főzési technikákat is leírták, valamint minden fogáshoz történelmi és filológiai magyarázatot fűztek, az általuk el is készített étel fotójával.     Ezekről az ételekről lehet elmondani, hogy valóban isteniek! - kommentálta a napokban az Il Giornale című napilap.