Az Altera felvásárlásával lépnek tőzsdére a Wallis autóipari cégei

Befektetés - 2018-04-26

Tőzsdére lép a Wallis Csoport gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó vállalatcsoportja a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett Altera Vagyonkezelő Nyrt.-ben nyilvános vételi ajánlat és tőkeemelés útján történő befolyásszerzéssel - közölte az Altera Nyrt. a tőzsde honlapján csütörtökön.

A cég közölte: az Altera igazgatóságának döntése értelmében a jövőben a dinamikusan növekvő magyar és kelet-közép-európai gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói szektorban fektetnek be. A stratégia alapján a csütörtökön induló tranzakciósorozat befejező lépéseként a Wallis Csoport négy vállalata a BÉT standard kategóriájában jegyzett Altera tulajdonába kerül. Ez az első olyan tranzakció, amellyel a magyar gazdaság egyik húzóágazata, az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén - írták.

Prutkay Zoltán, az Altera Nyrt. elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta: az átalakulást követően a jelenlegi, 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és közel 70 milliárd forintos árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzett vállalatok meghatározó tagja lesz, és célja, hogy részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába és a BUX indexbe

A tranzakciósorozat első lépéseként az Altera törzsrészvényeiből 23,33 százalékot vásárolt meg a Wallis Asset Management (Wallis), amivel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25 százalék fölé kívánja bővíteni. A befolyásszerzés alapján a Wallisnak (valamint a vele összehangoltan eljáró személyeknek), mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére. Ennek alapján a Wallis (az összehangoltan eljáró személyekkel együtt) engedélyezésre benyújtotta a Magyar Nemzeti Banknak vételi ajánlatát, amely szerint az Altera összes részvényét, az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán, darabonként 520,25 forintért megvásárolná.