Az EON és a Hortobágyi Nemzeti Park együttműködése

Belföld - 2006-09-22

Lebontják  két nemzeti park térségében a védett madarak tömeges pusztulását okozó legveszélyesebb elektromos légvezeték szakaszokat, amelyeket 2007. december végéig fokozatosan, mintegy 100 kilométeres szakaszon földkábel vált ki, így az érintett térség területén a madarak repülése 95%-ban válik biztonságossá.

A Hortobágyi és a Körös-Maros Nemzeti Park az E.ON Hungária csoport támogatásával egyedülálló nagyságrendű támogatást nyert el az Európai Unió strukturális alapjából ahhoz, hogy 2007 végére a védett madarak vonulási útvonalának 95% -át ,,madár-biztonságossá” tegyék, valamint a Hortobágy legszebb panorámája ismét a régi fényében, légvezetékek nélkül tündököljön. Az együttműködést Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Konrad Kreuzer , az E.ON Hungária ZRt. igazgatósági elnöke közösen jelentette be a Nemzeti Parkok igazgatóival.

A magyarországi természetvédelem történetében egyedülálló nagyságrendű, 1,36 milliárd forintos támogatás jelentős részét a Környezetvédelem és Infrastruktúra Operatív Program (KIOP) pályázatán nyerte ,a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a NATURA 2000 élőhelyek és fajok védelmét szolgáló természetvédelmi fejlesztés megvalósításához.

A projekt az E.ON együttműködésével és mintegy 185 millió Ft-os fejlesztési hozzájárulásával valósul meg, amelyet a cég helyi áramszolgáltatója ad. Az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató továbbá szakmai tanácsokkal és a munkálatok kivitelezésével segíti a projektet. Az 1,36 milliárd forint értékű beruházást a KIOP és az E.ON Hungária regionális áramszolgáltatója, az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. finanszírozza A KIOP program az Európa Terv keretében az Európai Unió társfinanszírozásában valósul meg.

A végrehajtásához az EU strukturális alapjaiból 75 % támogatást nyújt, melyhez a hazai központi költségvetés további 25 % támogatást biztosít. A KIOP projekt a megszüntetett szabadvezeték szakaszok kiváltása céljából épülő földkábel építésének költségeit finanszírozza, az elnyert támogatás összege 1,179 milliárd forint.

Az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. saját forrásból finanszírozza a légvezeték szakaszok bontását és az ehhez kapcsolódó egyéb költségeket, mintegy 185 millió forint értékben, valamint hozzájárul a Világörökség részeként nyilvántartott Hortobágyi Kilenclyukú híd díszkivilágításának kiépítéséhez. A projekt keretében lebontják a két nemzeti park térségében a védett madarak tömeges pusztulását okozó legveszélyesebb elektromos légvezeték szakaszokat, amelyeket 2007. december végéig fokozatosan, mintegy 100 kilométeres szakaszon földkábel vált ki, így az érintett térség területén a madarak repülése 95%-ban válik biztonságossá.