DK: a kormány felkészülés, oltási terv nélkül vágott neki az évnek

Belföld - 2021-02-04

- A kormány felkészülés, oltási terv nélkül vágott neki a második koronavírusos évnek - mondta a Demokratikus Koalíció (DK) főpolgármester-helyettese.

Gy. Németh Erzsébet egy csütörtöki, online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy most már rendelkezésre állna az oltóanyag is, de a kormány "próbálja ezt is trükkösen, alternatívan felhasználni". Közölte, hogy már többször is Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz fordult az "idősotthonokban tapasztalható oltási káosz" miatt, de megkereséseire nem kapott választ. Hozzátette, olyan beszámolók is eljutottak hozzá, hogy ezek az intézmények csak egy nappal korábban kapnak információt arról, hogy oltanak-e náluk.

A politikus arra szólította fel a kormányt, ne kockáztassa az emberek életét és kezelje kiemelt figyelemmel a legveszélyeztetettebb korosztály biztonságát.

Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi szakpolitikusa azt mondta, hogy a háziorvosok sem kapnak megfelelő tájékoztatást. Oltási terv híján csak a rendelőbe érkező e-mailek határozzák meg, hogy kit, mikor és hogyan oltanak be - közölte.

A politikus úgy fogalmazott: nem lehetetlen kívánnak, hanem egy átlátható, követhető, pontosan ütemezett tervet, valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat. A DK elvárja, hogy a szakma szabályai szerint ellenőrzött és törzskönyvezett oltóanyagok álljanak rendelkezésre, a kormány pedig megfelelő díjazással honorálja az oltással, illetve az ahhoz kötelezően kapcsolódó tájékoztatással és adminisztrációval járó többletmunkát - szögezte le.