Ellenzéki pártok a nyugdíjfolyósítónál tiltakoztak a "közszolgálati rabszolgatörvény" ellen

Belföld - 2019-03-04

Az egyes köztisztviselők munkaidejének bővítéséről szóló jogszabály ellen tiltakoztak ellenzéki pártok hétfő délután a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság budapesti épületénél. A képviselők a parlamentből vonultak a Váci úti intézményhez - mint elmondták - annak kiderítésére, hogy az intézménynél alkalmazzák-e a "rabszolgatörvényt", illetve a jogszabályoknak megfelelően megtörténik-e a köztisztviselők bérfejlesztése.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő azután, hogy találkoztak dolgozókkal, illetve az intézmény vezetőivel, rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: egyértelművé vált számukra, hogy az igazgatóságnál alkalmazni fogják a "rabszolgatörvényt".

. Ellenzéki képviselők sajtótájékoztatót tartanak az Országgyűlés plenáris ülése közben a Parlamentben 2019. március 4-én. MTI/Illyés Tibor

Az igazgató nem tudott választ adni arra, hogy a dolgozó édesanyákat hogyan érinti a szabadság lerövidítése és a bővített munkaidő - tette hozzá.

Varju László DK-s képviselő úgy fogalmazott: kiderült, hogy a munkavállalókat kizsigerelik minden olyan hivatalban, ahol "az Orbán-féle rabszolgatartók" ezt megtehetik.

Kepli Lajos (Jobbik) arról beszélt, hogy az országgyűlési képviselőknek fontos feladatuk lesz a jövőben is, hogy ellenőrizzék mindazon intézményeket, ahol "üzemszerű visszaélés" történik a törvényekkel. Nem fogják hagyni, hogy a nyugdíjfolyósítónál vagy bárhol máshol "lábbal tiporják a munkavállalók jogait" - fűzte hozzá.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő úgy vélekedett, hogy az intézményben agyondolgoztatják a munkavállalókat.

Ugyanakkor elképesztőnek nevezte, hogy két héttel a határidő előtt nem lehet tudni, hogy a dolgozók miként fognak hozzájutni a beígért béremeléshez.

Tordai Bence (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy "a nyugdíjfolyósító dolgozóinak kizsákmányolása" kihat az egész társadalomra, a szolgáltatások minőségére. Az igazgató elismerte, hogy humánerőforrás-fejlesztéssel javulhatna a szolgáltatás minősége, ehhez képest az elmúlt évben minden hetedik embert kirúgták - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

Bősz Anett (Liberálisok) az mondta, a kormány sem a munkavállalók jogait, sem méltóságukat nem tiszteli. A "rabszolgatörvény" a súlyos munkaerőhiány bevallása, és a közszolgáltatások elégtelen működése még fel is fogja erősíteni a nagyfokú elvándorlást - fogalmazott a politikus.