LMP: a magyar kormány életeket is feláldozna a hatalomért az uniós vétóval

Belföld - 2020-11-18

Történelmi bűnnek tartja az LMP társelnöke, hogy a magyar és a lengyel kormány megvétózta az uniós költségvetést és helyreállítási alapot. Schmuck Erzsébet szerdai online sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé "túszul ejtésével" a magyar kormány életeket is hajlandó feláldozni a hatalomért.

Bár a lengyel és a magyar kormány teljes hozzáférést kíván az uniós finanszírozáshoz, el akarja kerülni a jogállamiság megsértésének ellenőrzését - mondta a politikus. Szerinte ezen kormányok ellentmondanak az uniós szerződéseknek, és "önző módon ártanak a családoknak, a vállalkozásoknak és az állampolgároknak egész Európában, így Magyarországon is".

Ezért az LMP azt követeli, hogy a kormány ne keverje össze a Fidesz és Magyarország érdekeit. A jogállamiság egyetemes érték, és ha az Orbán-kormány komolyan gondolja, hogy ezen a téren nincs félnivalója, akkor ne rettegjen a jogállamiság vizsgálatától - szögezte le.

Kijelentette azt is: a Fidesz szerint az a jogállamiság, amikor a kormánypárt megmondja, kinek, mihez van joga. "Az a jogállamiság, amikor minden fontos pozíciót elfoglalnak, amikor a válság közepette alaptörvényt módosítanak, és egy miniszter kezébe adják a döntést: ki fogadhat örökbe és ki nem" - fogalmazott.

Kifogásolta azt is, ahogyan a közmédia működik, illetve nem értett egyet azzal a Fidesz állásponttal, miszerint sajtószabadság van Magyarországon.