- "Mentőcsomagot" nyújt be a Jobbik

Belföld - 2021-03-18

- "Mentőcsomagot" nyújt be a Jobbik a magyar emberek és vállalkozások segítése érdekében - közölte az ellenzéki párt csütörtökön. A Jobbik úgy értékeli, megbukott a kormány válságkezelése.

Támogatás nélkül hagyott vállalkozások tízezrei, munka nélkül maradt emberek százezrei, összeomlás szélén álló egészségügy és oktatás, miközben a milliárdos közbeszerzéseken taroló, állami támogatásokat bezsebelő Orbán-strómanok szinte már naponta repülgetnek titokban Dubajba, a Maldív-szigetekre vagy éppen Svájcba - áll a közleményben.

Kezdeményezik, hogy hozzanak létre munkahelyvédelmi alapot a válság miatt kieső munkabérek 80 százalékának pótlására, folyósítsák kilenc hónapon keresztül az álláskeresési járadékot, tegyék lehetővé a koronavírus-járvány miatt állásukat vesztett 60 év felettiek nyugdíjba vonulását.

Azt is javasolják, hogy kapjon öt napnyi pótszabadságot minden 14 éven aluli gyermeket nevelő szülő, a végrehajtók főszabályként legfeljebb a bér vagy nyugdíj 10 százalékát vonhassák le, legyenek adómentesek és az alszámlák között áthelyezhetők a SZÉP-kártyán maradt összegek.

A Jobbik indítványozza, hogy egészségügyi intézmények is kaphassanak társaságiadó-felajánlást, és járjon 100 százalékos táppénz az oktatásban dolgozóknak, ha a koronavírus miatt esnek ki a munkából.

Amennyiben az Orbán-kormány ezúttal sem támogatja a javaslatainkat, az annak az egyértelmű jele, hogy semmi mással nem foglalkoznak, csak a járvány leple alatti közpénzlopással és a pénz kimentésével - írta a Jobbik.