Mégsem káros a tojás

Egészségügy - 2011-04-03

Sokan a szívet védő diéta megtartása végett valósággal száműzték étrendjükből a tojást. Az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma meglepő bejelentést tett közölték, hogy az utolsó évtizedben az amerikai tyúktojások koleszterintartalma jelentősen csökkent, D-vitamin tartalma pedig még ennél is nagyobb mértékben nőtt.

Az angolszász országokban hagyományos a tartalmas reggeli, melynek fontos eleme a tojás. Az utóbbi időben a táplálkozástudomány egyes képviselői a nagy angol reggeli szokásának egészséges mivoltát is megkérdőjeleztek, még többen pedig azt terjesztették, hogy a tojásban lévő koleszterin növeli az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

 

Amerikai szakértők ezért már 2002-ben a legjobb laboratóriumokban tesztelték a tojás kalóriatartalmát, illetve a benne lévő átlagos koleszterin- és D-vitamin-mennyiséget. Ezt a korábbi adatot szembesítették a mérés megismétlésének eredményeivel.

 

Az eredmény a szakértőket is meglepte. A 18 területről begyűjtött tojásokat a hatóságtól független Virginiai Műszaki Egyetem laboratóriumába küldték földolgozásra. Az eredmények szerint ma egy nagy tyúktojásban átlag 186 milligramm koleszterin található, 14 százalékkal kevesebb, mint tíz esztendeje. A mostani tyúktojások 41 nemzetközi egység D-vitamint tartalmaznak, ez pedig 64 százalékkal több, mint egykoron.

 

"Ezek a változások igen kedvezőek" - hangsúlyozta Jacob Exler táplálkozáskutató. Ez azt jelenti, hogy naponta egy tojás elfogyasztása fontos eleme az egészséges táplálkozásnak. Emlékeztet arra, hogy a 2010-ben megjelent amerikai táplálkozási irányelvek szerint naponta maximum 300 mg koleszterint tartalmazhat a táplálék.

 

"A tojás az egészséges vegyes táplálkozás alapvető része" - mondta Exler. Ezzel nemcsak D-vitamint, hanem sok más vitamint és nyomelemet is kapunk. A kutatók szerint az amerikai mezőgazdaságban ma lényegesen kedvezőbb összetételű tápot adnak az állatoknak, mint korábban. Van, ahol a baromfitápba eleve D-vitamint is tesznek, ez magyarázhatja az igen jelentős mértékű javulást.

 

Idézik David Katz és munkatársainak tavaly a Nutrition Journal című folyóiratban megjelent cikkét, amely szerint a mértékletes tojásfogyasztás nem rontotta még a magas vérkoleszterinű emberek koleszterinszintjét sem.