EP: Románia engedélyezze a nemzetközi örökbefogadásokat!

EU - 2006-07-06

Az Európai Parlament arra szólítja fel Romániát, megfelelő esetben engedélyezze a gyerekek nemzetközi örökbefogadását. A képviselők többsége aláírta az erről szóló írásbeli nyilatkozatot, így ez a parlament hivatalos álláspontjának tekinthető.

Az írásbeli nyilatkozat szerint a Románia által is aláírt, „a nemzetközi örökbefogadásról szóló hágai egyezmény a gyermekkereskedelem elleni harc tekintetében elengedhetetlen óvintézkedéseket ír elő, és előnyben részesíti a gyermekek mindenek fölött álló érdekeit”.

 

A román hatóságok azonban 2001 júniusában nemzetközi örökbefogadási moratóriumot léptettek életbe, ezt a szabályozást 2005. január 1-jén egy gyermekek védelméről szóló törvény váltotta fel. „A moratórium 2000. december 1-jéig visszamenőleges hatállyal érvényes, és emiatt kíméletlenül félbeszakították több ezer örökbefogadási kérelem vizsgálatát” - áll a szövegben.

 

A román kormány egyelőre nem válaszolt a 2001-es moratórium idején benyújtott kérelmek rendezését sürgető európai parlamenti felszólításra, pedig időközben egyes örökbefogadók és gyerekek között szoros kapcsolat alakult ki. Az EP ezért „felhívja a román hatóságokat, komolyan vegyék figyelembe az Európai Parlament véleményét, és késedelem nélkül vizsgálják meg ezeket a függőben lévő ügyeket, mert a gyermekek érdekei mindenek fölött állnak, és engedélyezze a nemzetközi örökbefogadásokat, ha azok helyénvalóak”.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza