Magyarország az élmezőnyben!

EU - 2010-05-08

"Nagy örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy egy európai civil szervezet, amely tíz ország szakértőiből és újságíróiból áll, Magyarország erőfeszítéseit ilyen kedvezően értékelte. Ez az előző agrárkormányzat elvitathatatlan eredménye, valamint sikeres európai integrációnk egyik mutatója" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának tagja, a farmsudsidy.org civil szervezet agrártámogatásokról közzétett elemzése kapcsán.

Az Európai Unió átláthatóságával foglalkozó civil szervezet tanulmánya az EU közös agrárpolitikája keretében folyósított támogatásokat elemzi, illetve azt vizsgálja, hogy az egyes tagállamok átlátható módon teszik-e közzé a támogatásokra vonatkozó adatokat. A tanulmány bemutatja, hogy a közel 55 milliárd eurós KAP büdzséből mely országok, milyen arányban részesültek, illetve külön listát közöl az egymillió euró feletti támogatásban részesülő gazdálkodási egységekről.

 

 

 

A tanulmány külön kiemeli Magyarországot. Hazánkat az összesítésben első helyre sorolja a támogatások átláthatóságát és az adatszolgáltatás színvonalát illetően. További pozitívumnak tartja, hogy Magyarország - az EU-ban egyedülálló módon - a nemzeti támogatásokra vonatkozó adatokat is közzétette. Ezáltal teljes mértékben átláthatóvá vált, hogy ki milyen mértékben részesül a közpénzekből.

 

 

 

A képviselő emlékeztetett, az Európai Parlamentben tavaly fogadták el azt a jelentést, amely a KAP keretében folyósított mezőgazdasági támogatásokra vonatkozó adatok közzétételét írta elő.

 

 

 

Ágazatonként lebontva, a legnagyobb támogatási összegeket a cukorfeldolgozók kapták. Őket követik közvetlenül a tejfeldolgozók és azok a kereskedelmi cégek, amelyek a tejválság kapcsán újra bevezetett, vajra és soványtejporra vonatkozó exporttámogatásokból részesültek.

 

 

 

Tabajdi Csaba kifejtette: "Sajnálatos, hogy az EU által a tejágazat megsegítésére nyújtott mentőcsomag nem a megfelelő helyen fejti ki hatását. A feldolgozók és kereskedők nagy szeletet kanyarítanak a rendkívüli támogatásból, míg a tejtermelők a puszta fennmaradásukért küzdenek."

 

 

 

A tanulmány ezen túl rávilágít egy sor visszaélésre is. Példaként hoz olyan abszurd anomáliákat, mint például a támogatásban részesülő tangóharmonika klub (Svédország), billiárd klub (Dánia), jégkorcsolya vagy amatőr futball egyesület (Hollandia). A tanulmány szerint a legbotrányosabb visszaélés Bulgáriában történt, ahol a nemzeti kifizető ügynökség az uniós források kifizetéséért felelős mezőgazdasági miniszterhelyettes huszonhat éves lányának utalt ki több mint hétszázezer euró támogatást.

 

 

 

"A visszaélések természetesen nem tesznek jót a közös agrárpolitika társadalmi megítélésének. A közelgő KAP reform feladata, hogy ezek hatékony megszűntetésére megoldást találjon, illetve, hogy az elosztás méltányosságát és kiegyenlítettségét biztosítsa" - tette hozzá Tabajdi.