Rengeteg kárt okoz az EU-nak az áfa-csalás

EU - 2006-07-12

Több kárt okoz évente az áfa-csalás az Európai Uniónak, mint amennyit az EU-tagállamok a közös mezőgazdasági politikára - az EU-költségvetés legnagyobb egyedi tételére - elköltenek, írta a londoni The Guardian.

A legnagyobb brit baloldali újság szerint ha az általa látott becslések helytállók, az EU-nak minden évben 50 milliárd euró kárt okoz az immár szervezetten űzött áfa-csalás; ez ötször annyi, amennyit az unió a központi költségvetésből foglalkoztatásra és szociális kiadásokra fordít. Kovács László, a brüsszeli bizottság adóügyi biztosa a The Guardiannek azt mondta: most már az áfa-csalás az első számú adócsalás-fajta az EU-ban. "Eurómilliárdokat veszítünk" - tette hozzá a bizottsági tisztviselő.

 

A lap szerint a szervezett áfa-csalás fő formája az úgynevezett körhinta, amelyben kis méretű, de nagy értékű árukat - számítógépes memórialapkákat, mobiltelefonokat - járatnak meg egyes EU-országok és EU-n kívüli piacok között, többször egymás után, visszaigényelve olyan áfát, amelyet soha ki sem fizettek. E bűncselekménytípust a szervezett bűnözés és a terrorizmus is felfedezte, a hatalmas profit miatt, áll a cikkben.

   

A lap szerint tavaly csak Nagy-Britannia 5 milliárd fontot (2000 milliárd forintot) vesztett az áfa-csaláson - ez a teljes brit áfa-bevétel 6,5 százaléka -, és a brit adó- és vámhivatal azzal számol, hogy az összeg az idén megkétszereződik. A brüsszeli bizottság egy szakértője azt mondta: a probléma az, hogy az áfa tagországi szintű ügy, a bizottság csak annyit tehet, hogy megpróbálja együttműködésre bírni a kormányokat, de erre nem kényszerítheti őket.

   

Ian Watson-George, a bizottság csalásellenes irodájának vámügyi vezetője azt mondta a brit lapnak, hogy több-kevesebb mértékben mindegyik tagország érintett, mert ezeket a csalásokat nagyon könnyű felépíteni, viszont nagyon nehéz észlelni és lebontani. A The Guardian szerint ugyanakkor nem mindegyik tagállam ismeri be, hogy "körhinta-problémája" van. Egy brit adóvizsgáló a lapnak azt mondta: ezek az országok "olyanok, mint az alkoholisták... először rá kell bírni őket annak beismerésére, hogy valami gond van, és csak azután lehet dönteni a kezelés módjáról".

(MTI)