Az MNB 58 millió forintra bírságolta a Merkantil Bankot

Fogyasztóvédelem - 2017-06-28

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 58 millió forintra bírságolta a Merkantil Váltó és Vagyonbefektető Bank Zrt.-t (Merkantil Bank) az ügyfelek túlzott eladósodását gátló adósfék-szabályok megsértése miatt.

A jegybank szerdai közleménye szerint a Merkantil Bank a kapcsolódó adatszolgáltatási előírásokat is megsértette. Az MNB hivatalból végzett célvizsgálata arra irányult, hogy 2015. január 1-jétől a pénzintézet betartotta-e a hitelezés és pénzkölcsönzés során a jövedelemarányos törlesztőrészletre (JTM) és a hitelfedezeti mutatóra (HFM) vonatkozó adósságfék-előírásokat.

A közlemény szerint az ügyfelek - bár általánosan hozzájárultak a hitelinformációs rendszer (KHR) adatainak megismeréséhez - megtilthatták a banknak az eladósodottság vizsgálatához szükséges és a KHR-ben más hitelintézetek által rögzített adósságszolgálati adatok megismerését a hitelbírálat során. A havi adósságszolgálat megállapításához így sok esetben csupán az ügyfél önbevallásán alapuló és a KHR-hez képest általában kevesebb adósságot beismerő információk álltak a bank rendelkezésére, így - a valós adósságállomány ismeretének hiányában - lehetővé vált a JTM-szabályok szerint nem hitelezhető ügyfelek finanszírozása is - tették hozzá.

Kifogásolták azt is, hogy a pénzintézet belső folyamatai nem álltak összhangban a túlzott eladósodást megelőző jogszabályi előírásokkal: saját szabályzataiból hiányoztak többek közt a hitelbírálatnál elfogadható jövedelmek típusai, a munkáltatói jövedelemigazolások adattartalmi követelményei, a lízingbevevő által teljesített önerő igazolásának ellenőrzése, emellett hiányosságokat tártak föl a JTM-előírásokkal összefüggő, kötelező jegybanki adatszolgáltatásban is.

Az MNB szerint a Merkantil Bank gyakorlata a háztartások túlzott eladósodását és a banki hitelportfolióban lévő kockázatok növekedését okozhatta, ezért arra kötelezték a pénzintézetet, hogy a hitelezést és pénzkölcsönzést, valamint jegybanki adatszolgáltatási tevékenységet a jogszabályoknak megfelelően végezze, továbbá dolgozzon ki olyan belső szabályozást és eljárásokat, amelyekkel betarthatóak a JTM-re vonatkozó előírások.

A közlemény felidézte, hogy az adósságfék-szabályok az igazolt nettó jövedelem és az ingatlan (vagy gépjármű) értékének függvényében korlátozzák a törlesztőrészlet és felvehető hitelösszeg nagyságát, így a forint alapú, ingatlanfedezetű jelzáloghiteleknél havi nettó 400 ezer forint alatti hiteligénylői jövedelem esetén a havi törlesztőrészlet legfeljebb a jövedelem 50 százaléka, a felvehető hitel összege pedig a megvásárolni kívánt ingatlan értékének maximum 80 százaléka, gépjárműnél 75 százaléka lehet. Az erőn felüli hitelterhek komoly pénzügyi és szociális problémákkal járhatnak, ezért JTM-rendelet pénzügyi stabilitási és fogyasztóvédelmi szempontból is fontos szerepet tölt be - írták.

Az e körben elkövetett jogsértések ellenőrzésére az MNB kiemelt figyelmet fordít, a szabálysértéseket pedig következetesen és szigorúan szankcionálja - áll a közleményben.