A sonka szó hallatán van, aki előtt nyomban megjelenik a sertés combját formázó, gömbölyded, füstölt és illatos húsféleség képe. Mások, a csomagolt, szeletelt, rózsaszínű, főtt sonkákra gondolnak. Mindkét fajtát nagyító alá vettük.
A csomagolt főtt sonkák népszerűek, sokan azért veszik őket, mert egészségesnek, zsír és kalóriaszegénynek tartják. A Kosár magazin szakértői által végzett tesztelés azt mutatta, hogy ezeknek az egyáltalán nem olcsó húskészítményeknek a jelentős része víz.
Amit lehetővé tesz a magyar szabályozás, ugyanis a gyártók nem kötelesek feltüntetni termékeiken azok hústartalmát. Vagyis a fogyasztó nem tudhatja, mennyi vizet és mennyi húst vásárol, ha a kosarába tesz, mondjuk 100 g csomagolt sonkát. Utóbbi tényt remekül igazolja a füstölt-főtt kötözött sonka leírása: a bevitt páclé mennyisége legalább 25%, sertéstarjából vagy lapockából készül, víz, konyhasó, cukor, stabilizátorok, antioxidáns, tartósítószer hozzáadásával. Hústartalma jelentősen változó: 45-70% között van.
Az általunk tesztelt 17 termékből, mindössze 3 gyártója árulta el, mennyi húst tartalmaz a sonkája. Kérdés persze, akarunk-e sós vizet venni drága pénzen? A hús mennyiségén és minőségén kívül az E-számok mennyisége sem mellékes. Két olyan termék is bekerült a tesztbe, amelyet 35% páclével és nem kevesebb, mint 8-féle E-számmal jelölt adalékanyag segítségével gyártanak. Azért jó hírünk is van. Mindezek ellenére 4 minta szerepelt kiválóan, és csupán két termék volt annyira gyenge, hogy még megfelelő minősítést kapott.
Forrás: Kosár Magazin