A venezuelai demokratikus ellenzéknek ítélték oda az idei Szaharov-díjat

Fontos - 2017-10-26

- A venezuelai demokratikus ellenzéknek ítélte oda idén az Európai Parlament (EP) a gondolat és véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott küzdelem elismerésére létrehozott Szaharov-díjat - jelentette be Antonio Tajani, az uniós képviselőtestület elnöke csütörtökön Strasbourgban.

Az elismerésre az EP néppárti és liberális frakciója közösen jelölte a venezuelai demokratikus ellenzéket, a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlést és az ottani politikai bebörtönzötteket, akiket több, házi őrizetben vagy börtönben lévő ellenzéki politikus, köztük Leopoldo López, Antonio Ledezma és Yon Goicoechea képvisel.

Tajani az EP strasbourgi plenáris ülésén elmondta: a döntésnek nincs politikai színezete, Venezuelában rendkívül megromlott a helyzet, sokakat megfosztottak az alapvető jogaiktól, Európának pedig hallatnia kell a hangját a demokrácia, a szabadság és az emberi jogok védelmében.

"Példát jelent mindenki számára a venezuelai ellenzék, amely bátor emberekből áll, akik a verések és a bebörtönzések ellenére nem félnek, nem adják fel, hanem harcolnak a szabadságukért és a méltóságukért" - hangsúlyozta José Ignacio Salafranca néppárti képviselő.

Guy Verhofstadt, a liberális EP-frakció vezetője pedig felszólította a nemzetközi közösséget, csatlakozzanak a venezuelai nép szabadságáért folytatott harchoz.

.Az Európai Parlament sajtószolgálata kiemelte: az év eleje óta több mint 130 ellenzékit meggyilkoltak, ötszáz embert pedig önkényesen bebörtönöztek a dél-amerikai országban.

Az utolsó körben a Szaharov-díj jelöltjei között volt még Aura Lolita Chávez Ixcaquic guatemalai emberi jogi aktivista és Dawit Isaak svéd-eritreai író, újságíró, akiket ugyancsak meghívtak a díjátadóra.

A nyertest az EP házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Konferenciája választja ki, miután a frakciók vagy legalább negyven képviselő által felterjesztett jelöltekből a parlament illetékes szakbizottságai kiválasztanak hármat, akiket érdemesnek tartanak az elismerésre.

Az 50 ezer euróval járó, idén 29. alkalommal kiosztott díjat december 13-án adják át az uniós parlament plenáris ülésén.

A Nobel-békedíjas Andrej Szaharov orosz atomfizikusról elnevezett kitüntetést 1988 óta minden évben olyasvalakinek ítélik oda, aki jelentős erőfeszítéseket tesz, nagy áldozatokat vállal az emberi jogokért, a gondolatszabadságért és a demokráciáért folytatott küzdelemben.