Az amerikai kormány módosította a beutazás korlátozására vonatkozó elnöki rendelet kezdeti dátumát

Fontos - 2017-06-15

Az amerikai kormány szerdán módosította az Egyesült Államokba történő beutazások átmeneti korlátozásáról szóló elnöki rendelet érvényességének kezdeti dátumát.

Az elnöki rendeletnek március 15-én kellett volna életbe lépnie 90 napos időtartamra, s ez szerdán járt le. A kormány azonban - elkerülendő a rendelet érvényességének lejárta miatti jogi vitákat és ezzel biztosítva a fellebbezés lehetőségét a szövetségi legfelsőbb bíróságnál -, szerdán este módosította a rendelet életbe léptetésének dátumát.

Donald Trump elnök rendelete nem lépett életbe, mert két szövetségi bíró is felfüggesztette alkotmányossági aggályokra hivatkozva. Mindkét esetben a szövetségi fellebbviteli bíróság is jóváhagyta az alsóbb fokú bíróságok ítéletét. A második fellebbviteli döntés a héten hétfőn született meg. A kormányzat azonnal jelezte: az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet. Ezt azonban nem tehette volna meg, ha a rendelet hatálya szerdán lejárt volna.

Donald Trump már a tavalyi elnökválasztási kampányban is a beutazások szigorítását ígérte, s elnöki beiktatása után nem sokkal nyilvánosságra hozta rendeletét, amelynek értelmében átmeneti időre - addig, amíg kidolgozzák a határellenőrzés új és szigorúbb módszereit - felfüggeszteni szándékozott nyolc, muszlim többségű országból a beutazást, valamint 180 napra felfüggesztette volna a bevándorlási kérelmek elbírálását.

A rendeletet szorgalmazók a terrorizmustól féltették az országot, ellenzői szerint viszont diszkriminálta a muszlim vallásúakat. A rendeletet felháborodás fogadta, az elnök visszavonta, és módosított formában új rendeletet adott ki. Ezt támadták meg, majd két szövetségi bíróság - Hawaiion és Marylandben - felfüggesztette az életbe léptetését.

A Fehér Ház szerdán este közleményt adott ki a rendelet hatályának módosításáról.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza