Az orosz nemzetbiztonság blokkolt egy online szolgáltatót, amelyről bombafenyegetéseket küldtek Oroszországba

Fontos - 2020-01-29

Blokkolta az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) a hozzáférést a Svájcban bejegyzett Protonmail.com szolgáltatóhoz, amelyről - utólag hamisnak bizonyult - bombafenyegetések érkeztek Oroszországba.

Az FSZB szerdai közleményében emlékeztetett, hogy január 23-án korlátozta a hozzáférést a Hollandiában bejegyzett Startmail.com szolgáltatóhoz, amelyről tavaly novembertől több ezer bombafenyegetést küldtek szét oroszországi bíróságokhoz, iskolákhoz, kórházakhoz, bevásárlóközpontokhoz és más létesítményekhez. Az intézkedést követően az ismeretlen elkövetők áttértek a Protonmail.com használatára.

Az FSZB szerint 2019. november 28-tól a Startmail.com szolgáltatótól 16 orosz régió bíróságai több mint ezer névtelen fenyegetést kaptak arról, hogy az épületükben pokolgépet helyeztek el. A szolgálat szerint emellett a szociális infrastruktúra több mint 16 ezer objektumának - egyebek között iskoláknak, óvodáknak, kórházaknak, közlekedési létesítményeknek és üzletközpontoknak - küldtek még bombafenyegetést.

A Protonmail.com-ról január 24-től hasonló üzeneteket intéztek négy orosz régió bíróságainak, valamint 830 szociális és közlekedési létesítménynek. Mindegyik fenyegetés hamisnak bizonyult. Az FSZB arról tájékoztatott, hogy a szolgáltatatást tavaly 123 terrorfenyegetés szétküldésére használták fel.