Hasogdzsi-ügy - Török televízió: kedden ismét átvizsgálják Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát

Fontos - 2018-10-16

- Kedden ismét átvizsgálják Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát, miután hétfő éjszaka egy szaúdi és egy török nyomozócsoport egyszer már átvizsgálta az épületet az október 2-án eltűnt, Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva - jelentette az NTV török hírtelevízió.

Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. A televízió egyúttal tudatta, hogy a főkonzulátus után - várhatóan még kedden - a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsinak két héttel ezelőtt, október 2-án veszett nyoma, miután felkereste a szaúdi főkonzulátust Isztambulban. A török hatóságok szerint a külképviseleten meggyilkolták. Rijád tagadja ezt, azt állítja, hogy az újságíró épségben elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Hasogdzsi török menyasszonya viszont, aki az épületnél várta, azt mondja, jegyese nem hagyta el a főkonzulátust.

Törökország és Szaúd-Arábia még a múlt héten megállapodott, hogy együttműködik a történtek feltárásában, és közösen vizsgálja át az épületet.

Hétfő este - miután találkozót tartottak a török hatóságok képviselőivel az isztambuli belbiztonsági erők központjában - először egy 15 fős szaúdi csoport érkezett a helyszínre tíz autóval. Egy órával később a török rendőrök és bűnügyi helyszínelők csoportja is megérkezett a főkonzulátushoz, nyolc járművel, köztük három törvényszéki orvosi gépkocsival. A török hatóságok elkordonozták a képviselethez vezető utcákat.

A csaknem kilenc órán át tartó, példátlan helyszínelést követően, amelynek során átvizsgálták a kertet és a tetőt is, a török nyomozócsoport tagjai visszaszálltak gépkocsijaikba, és elhagyták a helyszínt.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére Rijádba utazott, hogy tanácskozzék a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Pompeo várhatóan szerdán Ankarába utazik át, hogy török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval is egyeztessen az ügyben.