Klimkin: Ukrajnán belül kell megoldani a kettős állampolgársággal kapcsolatos jogi ellentmondásokat

Fontos - 2018-10-03

Ukrajnán belüli társadalmi vita keretében "okosan" kell megoldani a kettős állampolgársággal kapcsolatos jogi és biztonsági ellentmondásokat, mert a probléma messze túlmutat az ukrán-magyar viszonyon - írta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a Jevropejszka Pravda ukrán portálon szerdán közölt cikkében.

Írásában az ukrán tárcavezető megismételte korábbi kijelentését, hogy a beregszászi magyar konzulátuson tett állampolgársági esküről titokban készült videofelvételen szereplő konzul "a legközelebbi napokban visszatér hazájába." Állítása szerint a diplomata és budapesti főnökei jól tudták, hogy az ukrán hatóságok kifogásolják második állampolgárság megadását ukrán állampolgároknak, mert az ország alkotmánya és törvényei csakis egy állampolgárságot, az ukránt ismerik el, s ezen a tényen az sem változtat, hogy Ukrajnában a kettős állampolgárság nem von maga után sem büntetőjogi, sem adminisztratív felelősségrevonást.

Pavlo Klimkin rámutatott: a kettős állampolgárság problémája messze túlmutat az ukrán-magyar viszonyon, ezért a megoldásához alapos társadalmi vitára van szükség, hogy okosan lehessen megoldani a jogi és biztonsági ellentmondásokat. A probléma szerinte tényleg nagyon komoly, mert összefüggésben van a nemzetbiztonsággal, amit kihasználhat és ki is használ Oroszország, a "mesterséges feszültségkeltés mestere". A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy az ukrán állampolgársági törvény elfogadása óta gyökeresen megváltozott az ukránság helyzete a világban, több milliós ukrán vendégmunkás-migráció ment végbe, és sokan végleg külföldön maradnak, második állampolgárságot szereznek, de gyakorlatilag senki nem akarja megszakítani kapcsolatait Ukrajnával, nem akar lemondani ukrán állampolgárságáról.

"Mi több, mindnyájan jót tudjuk, hogy Ukrajnában is több tíz- vagy százezer ember rendelkezik a szomszédos országok állampolgárságával, és nem csak magyarok" - írta.

"Meggyőződésem, hogy van olyan megoldás, amely nem okoz kárt a kettős állampolgársággal rendelkezőknek, hanem pont fordítva, megszabadítja őket attól, hogy szükségük legyen az eltitkolására" - fűzte hozzá Pavlo Klimkin, megjegyezve, hogy a szerinte elvből elfogadhatatlan ukrán-orosz kettős állampolgárság problémáját külön kell kezelni.