Generációváltás a HUNÉP-nél

Gazdaság - 2018-12-13

Több éve tartó, tudatos kiválasztás és felkészítés eredményeként a jövő évtől a saját nevelésű új generáció tagjai veszik át az irányítást a HUNÉP Universal Zrt.-nél. A topmenedzsment négy tagja közül csak a gazdasági igazgató marad a posztján, Szűcs Gyula vezérigazgató, Hegymegi István vezérigazgató-helyettes és Kamuti Géza termelési igazgató átadja a helyét az arra érdemes fiataloknak.

A HUNÉP Universal Zrt új menedzsmentje:

Vezérigazgató: Bakos Miklós

Vállalkozási igazgató: Sebők Tibor

Termelési igazgató: Hegymegi Tamás

Gazdasági igazgató: Lehrreich Mária

A HUNÉP Universal Zrt. jogelődje, a Hajdúsági Univerzális Építőipari Vállalat 1991-ben alakult át gazdasági társasággá. Ezt követően 1992-ben történt meg a privatizáció, melynek eredményeként a vállalat részvényei 100 %-ban magyar magánszemélyek tulajdonába kerültek. Az 1991-es induláskor a cég nettó árbevétele 674 millió forint, létszáma pedig 985 fő volt, a dolgozók 82 százaléka a fizikai állományba tartozott. A magánosítást követő átszervezések után a társaság növekedési pályára állt, és mintegy 400 fős saját létszámmal eredményesen működött. A 2000-es évektől azonban az építőipari tevékenység változékonysága az addigi méretben már nem tette lehetővé a fizikai létszám megtartását, ezért a HUNÉP 2004-től mérnöki irodai rendszerben (kb. 100 fős szellemi létszámmal és szakcégek alvállalkozóként történő bevonásával) működött tovább. A 2013-as év újabb jelentős változást hozott a cégcsoport életében, a vezetőség ugyanis a profiltisztítást tűzte zászlajára. Ennek eredményeként kiválással megalakult a Szinorg Universal Vagyonkezelő Zrt., mely társaság a cégcsoport tagjainak fő tulajdonosa lett. A HUNÉP a Szinorg-csoport legnagyobb tagjaként a konszolidált árbevétel 70-75 %-át adja, saját forgalma 2018-ra meghaladja a 14 milliárd forintot, létszáma pedig elérte a 110 főt.

Jöjjenek a fiatalok!

A HUNÉP Universal Zrt. vezetése 15 éve gondolt először arra, hogy egyszer eljön a pillanat, amikor a vállalat irányítását célszerű lesz átadni egy új korosztálynak. Azóta folyamatosan vesznek fel friss diplomásokat (mérnököket, közgazdászokat), akiknek több területen is lehetőséget adnak arra, hogy kipróbálják magukat. Emellett szívesen fogadják a más cégeknél már tapasztalatot szerzett munkatársakat is. E kettős forrásból az elmúlt 15 évben kialakult egy olyan utánpótlás, akik a vállalat értékrendjével azonosulni tudnak, akikben erős a lojalitás a cég és a munkatársaik iránt. A legtehetségesebbek számára karrierlehetőséget biztosítanak; közlik, hogy távlatosan mikor és milyen vezetői pozícióban gondolkodnak velük kapcsolatban. Van, aki megriad a lehetőségtől, de a tapasztalatok szerint legtöbbjüknek plusz motivációt jelent és plusz energiát ad egy ilyen potenciális életpálya-modellnek a felvázolása.

Bedobták a mély vízbe

Miután a cégcsoport folyamatosan növekedett, az újonnan létrejött társaságokhoz a vezetőt tudatosan a HUNÉP-ből próbálták kiemelni, próbatétel elé állítva a fiatal kollégákat. Ez a vezetőkiválasztási módszer olyannyira bevált, hogy a HUNÉP majdani vezérigazgatója, Bakos Miklós is ebből a körből került ki. 12 éve vezeti a cégcsoport budapesti építőipari leányvállalatát, az idei évben 6 milliárdos árbevételt elérő HC Építő Kft-t.

Finisben a generációváltás

Szűcs Gyula jelenlegi elnök-vezérigazgató a munkatársait, valamint a társaság legfontosabb külső partnereit (a városvezetést, egyetemi vezetést, pénzintézeteket, a főbb beszállítókat és alvállalkozókat) már a széles nyilvánosság előtt tájékoztatta a stratégiai döntésükről.

A társaság jelenlegi és leendő vezetése a 2018-as évet a jövőt megalapozó közös munkával töltötte. Az új menedzsment részt vett az előző év zárásában, az üzleti terv összeállításában és az új vállalati struktúra kialakításában is.

Napi feladataik mellett átfogó elemzés keretében vizsgálták a változó környezeti feltételeket, és a cég erősségeire támaszkodva kijelölték a jövőbeli működés irányát. Az elmúlt évtizedek tapasztalataira alapozva - vegyítve azokat fiatalos ötletekkel – áttekintették a vállalat működési folyamatait a korszerű, hatékony gazdálkodás érdekében.

Az új vezetés ez év végére elkészítette és a vállalat igazgatósága elé terjesztette a januártól bevezetésre kerülő szervezeti felépítésre vonatkozó javaslatát, melyet az igazgatóság egyhangúlag támogatott.

A cég az új felállásban a vezérigazgató közvetlen irányítása alatt három igazgatóság alá szervezve végzi munkáját, ezek a következők:

- Vállalkozási igazgatóság, melyet a jelenlegi vállalkozási igazgató vezet

- Termelési igazgatóság, melynek munkáját a cég jelenlegi szerelőipari főmérnöke irányítja

- Gazdasági igazgatóság, melyet továbbra is a társaság jelenlegi gazdasági igazgatója vezet

Az igazgatóságok tevékenységi területei egyértelműen elhatároltak ugyan, de a feladataik során szorosan együttműködnek.

Az új felálláshoz több új középvezető kinevezésére is szükség volt, ezen személyek kiválasztása szintén a cég jelenlegi dolgozói közül történt meg, így az új gazdasági év indulását már ezen kollégákkal kiegészítve várja a szervezet.

Az új év indulása átgondolt részletes stratégiát is kíván, mely a HUNÉP által jelenleg képviselt értékrenden alapul, de figyelembe veszi az új idők felgyorsult ritmusából adódó kihívásokat is, annak érdekében, hogy a HUNÉP jelenlegi megrendelőinek, partnereinek, tulajdonosi körének elvárásait ezután is maximálisan kiszolgálhassa. A cég részletes stratégiai terve szintén igazgatóság elé került, melyet az egyhangúlag elfogadott.

A HUNÉP Universal Zrt stratégiája címszavakban:

- A HUNÉP-től eddig megszokott megbízhatósággal együttműködni régi partnereinkkel, és határidőre történő minőségi munkavégzésünkkel elégedett új megrendelőket szerezni

- A részvénytársaság megfelelő működtetésével továbbra is biztosítani az eredményes gazdálkodást

- Élni a Debrecent érintő gazdaságfejlesztő beruházások adta lehetőségekkel, a cégcsoport saját beruházásait megvalósítani

- Továbbra is korrekt, kölcsönös előnyökön nyugvó üzleti kapcsolatot ápolni az alvállalkozókkal, beszállítókkal, a tevékenységünkben részt vevő partnerekkel

- Napjaink elvárásaihoz méltó munkakörnyezetben, hosszútávon is biztos életpályát és megélhetést nyújtani munkavállalóink részére - családias légkörben működő, klasszikus értékeket felmutató munkahelyet biztosítani

- Fentiekkel a Hunép jelenlegi pozícióját, elismertségét tovább erősíteni az építőipar magasépítési szegmensében és megőrizni regionális piacvezető szerepünket

Főbb személyi változások:

Szűcs Gyula a HUNÉP leköszönő vezérigazgatója, a HUNÉP Igazgatóságának elnökeként végzett feladatain túl 2019. 01. 01-től a cégcsoport vagyonkezelő társaságait irányítja.

Hegymegi István a HUNÉP leköszönő műszaki igazgatója 2019. 01. 01-től a cégcsoport ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságait vezeti, és Kamuti Géza leköszönő termelési igazgatóval együtt, igazgatósági tagként segíti az új vezetők munkáját.