Debrecen gazdálkodását érintő döntéseket hozott a város közgyűlése

Helyi - 2017-05-25

Debrecen gazdálkodását érintő határozatokat fogadott el csütörtökön a város önkormányzati közgyűlése, a döntések egy részével költséget takarítanak meg, másik részével fejlesztéseket támogatnak.

Papp László polgármester előterjesztésére először a szociális intézmények átszervezéséről határoztak. Ennek megfelelően augusztus 1-jével a jelenleg külön gazdálkodó idősház beolvad a városi szociális szolgálatba, ami a szakmai előnyök mellett 2018-ban húszmillió forint megtakarítást eredményez, az egyik felszabaduló ingatlan értékesítéséből pedig további 20 milliót remélnek.

A képviselők döntöttek arról is, hogy 46 önkormányzati intézmény pénzügyi, gazdálkodási feladatait augusztus 31-i határidővel átadják a Debreceni Intézményműködtető Központnak. Ezzel a döntéssel ugyan álláshelyeket nem szüntet meg az önkormányzat, de hatékonyabbá és költségtakarékosabbá válik a gazdasági irányítás - hangzott el az ülésen.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében igényelt 1,4 milliárd forint forrásból inkubátorházat építenek a Régi Városháza szomszédságában. Az ilyen célú fejlesztésekkel ösztönözni kívánják az induló, valamint innovatív start-up vállalkozások, továbbá a már működő, de bizonytalan lábakon álló, tőkeszegény vállalkozások növekedését, piaci stabilitását - magyarázta Papp László.

Intézmények átszervezéséről is döntöttek

Hozzátette: további 3,7 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a repülőtér melletti déli ipari park elérhetőségének javítására. Az elfogadott előterjesztés szerint két további iparterület, a Köntösgát-sor és az Egyetemi Innovációs Park elérhetőségének javítására csaknem nyolcszáz millió forintot fordítanak az idén.

Szó volt a Csokonai Színház és Színészház felújításáról is, amely a Modern városok program keretében történhet meg. A polgármester utalt arra, hogy a kormány döntése értelmében 6,35 milliárd forintból állami beruházásként, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. útján valósul meg a beruházás. Az önkormányzatnak együttműködési megállapodást kell kötnie az MNV Zrt.-vel mint építtetővel. A megállapodás kiterjed a többi között a projekt döntéshozó szervének, a projektirányító bizottságnak a felállítására, amelybe két tagot delegál az önkormányzat.

Az ülésen elfogadták a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2016. évi, a számviteli törvény szerinti beszámolóját, megállapítva, a holding "kiszámítható és magas színvonalú közszolgáltatást biztosított, feladatait úgy végezte, hogy közben folyamatosan figyelemmel volt a hatékony és gazdaságos működésre, valamint támogatta az önkormányzat fejlesztési elképzeléseit". A vállalatcsoportnál az adózott eredmény 2016-ban 745 millió forint volt, 222 millió forinttal több, mint az előző évi.

A város gazdálkodását érintő előterjesztések sorában a képviselők végezetül az A+ besorolású, Forest Offices Debrecen irodaház építéséről döntöttek, ez a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. és a HUNÉP Zrt. közös beruházásában valósul meg.

Papp László polgármester azzal indokolta a fejlesztést, hogy egyre növekvő igény van irodák iránt Debrecenben, főleg az ssc- (shared service center - szolgáltatóközpont) szektorban. A 22 ezer négyzetméter hasznos területű irodaházban 2000-2500 új minőségi munkahely jön létre a betelepülő vállalkozásoknak - fűzte hozzá.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza