Lakás-takarékpénztárak: az ellenzék egyhangúlag elítélte az LTP támogatások megszüntetését

Ingatlan - 2018-10-16

Az Országgyűlés mai ülésén a vezérszónoki felszólalásokat követően kizárólag ellenzéki képviselők szólaltak fel a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről szóló törvényjavaslat vitájában, akik a javaslat visszavonását követelték, azt kérték a kormánypárti képviselőktől, hogy ne szavazzák meg az indítványt, továbbá bírálták a fideszes és a KDNP-s képviselőket, amiért nem fejtik ki véleményüket a vitában. Bánki Erik, a javaslat fideszes előterjesztője zárszavában ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az ellenzéki képviselők piaci érdekeket képviselnek és nem a magyar emberek érdekeit.

Párbeszéd: a javaslat egy 22 éves konszenzust rúg fel

Mellár Tamás (Párbeszéd) a törvényjavaslat egyik legnagyobb problémájának nevezte, hogy az egy 22 éves konszenzust rúg fel. A lakás-takarékpénztárak rendszere 1996. óta jól működik, legfeljebb az volt vele a probléma, hogy nem korábban vezették be - értékelt.

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 16-án. MTI Fotó: Soós Lajos

A megtakarításokat valóban főleg felújításokra fordították, az állami támogatás is jelentős és a közvetítők is komoly haszonra tettek szert, de ezeket a gondokat lehetett volna orvosolni - jelentette ki. Azt kérdezte: azért kell megszüntetni az ágazatot, mert valaki más akarja rátenni a kezét a 800-1000 milliárd forintos vagyonra, vagy azért, mert ezzel az összeggel akarnak javítani a költségvetés nehéz helyzetén?.

Jobbik: a javaslat több mint egymillió embert büntet

Farkas Gergely (Jobbik) azt mondta, hogy miközben sok fiatal már most is külföldön dolgozik, sok pedig gondolkodik az elvándorláson, a kormány "belengeti" a fizetős felsőoktatást, majd eltörli a lakás-takarékpénztári rendszer állami támogatását. Lehet, hogy ezerből egy ember szaunára vagy medencére költötte a pénzt, a többség azonban lakásfelújításra - jelentette ki. Hozzátette, egy törvényben szabályozni lehetne, hogy mire fordíthatóak a lakás-takarékpénztári megtakarítások. A javaslattal nem csak a pénztárakat büntetik, hanem azt a több mint egymillió embert is, akik megpróbáltak takarékoskodni - mondta.

MSZP: egyre mélyül a lakhatási válság

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, hogy egyre mélyül a lakhatási válság, másfél millió ember él olyan lakásban, amellyel komoly minőségi problémák vannak. Ideális esetben az állam feladata lenne, hogy csökkentse az úgynevezett lakásszegénységből származó hátrányokat, de a lakhatásra fordított közpénzek döntő többsége a jobb módú családokhoz kerül - jelentette ki.

LMP: kitől kapott politikai utasítást Bánki Erik?

Keresztes László Lóránt (LMP) azt kérdezte a fideszes Bánki Eriktől, a tárgyalt javaslat előterjesztőjétől, kitől kapta a politikai utasítást arra, hogy beterjessze az indítványt. Arra is kíváncsi volt, hogy a kormányzat korábban miért nem orvosolta a lakás-takarékpénztárak működési problémáit. A rendszer megszüntetése után milyen alternatívát tudnak felmutatni a lakosság számára, és hogy próbálják kezelni a már most is körvonalazódó piaci pánikot? - érdeklődött.

Ellenzéki felszólalások

A DK-s Grécy Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek már szavaztak erről a javaslatról, hiszen elözönlötték a lakás-takarékpénztárakat, hogy szerződést kössenek még a törvénymódosítás elfogadása előtt.

A jobbikos Szilágyi György arról beszélt, hogy a lakás-takarékpénztárak az egyre inkább elszegényedő középosztály számára népszerűek, mert lakásfelújításra vagy hitelönrész biztosítására is használhatók.

Varga László (MSZP) a KDNP és a kormánytagok véleménynyilvánítását hiányolta, és arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy legyenek szolidárisak azokkal, akik éppen most pénzintézetekben várakoznak szerződéskötésre várva.

Lukács László György (Jobbik) szerint a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának megszüntetésével a vidéki fiatalok lehetőségeit veszik el. Az programban kapható évi 72 ezer forintos állami támogatást Mészáros Lőrinc 24 másodperc alatt keresi meg - jegyezte meg a képviselő, aki arra kérte a kormánypárti politikusokat, hogy ne akarjanak a vidéki embereknek rosszat.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint értelmetlen egy ennyire hatékony beruházást leépíteni, míg Korózs Lajos (MSZP) a magánnyugdíjpénztári megtakarítások "lenyúlásához" hasonlította a lépést. "Kell a zsé, mert üres a kassza" - fogalmazott.

Tordai Bence (Párbeszéd) alávaló gazemberségnek nevezte a javaslatot, és úgy vélte: egy "Fidesz-közeli oligarcha" kinézte magának a piacot, ahol majd ő fog extraprofitot elérni. A képviselő magánérdekek képviseletével vádolta a Fideszt, a kormánypárti képviselőket pedig "idomított gombnyomó droidnak" nevezte.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérte a fideszes és KDNP-s képviselőktől, hogy szavazzanak nemmel, "legyen bátorságuk nemet mondani egy oligarcha kívánságaira".