Patkányügyi konferencia Debrecenben


A kiváló életfeltételek miatt elszaporodtak a patkányok Debrecenben. Betelepülési konferenciájukon a Böszörményi és a Doberdó utca sarkán élő csatornapatkány család képviselője jelezte: bátran sétálnak már a kicsik is a csatorna és a bokrok között, fényes nappal. Aggodalmát fejezte ki a vénkerti kolónia főnöke:felszólalásában tiltakozott az ellen, hogy nemrégiben egy társasház patkánytalanítása érdekében 70 kiló mérget vetett be ellenük az emberi faj. Ráadásul a ház visszafoglalását az akadályozta meg, hogy a járatokba tömött betont üvegszilánkokkal tették átrághatatlanná.

Hősies küzdelemről számolt be az egyik belvárosi társasház patkányszóvivője. Amikor az egészségügyi gázmester kiabálással és csapkodással akarta kizavarni az ott élő kolónia vezérét, a gyorslábú alfahím szaladgált a lépcsőházban. A helyzet akkor vált drámaivá, amikor a gaz gázmester 3 segítőt telefonozott össze, s végül az egyik ráugrott a patkánycsaládfő gerincére.


Ha a körülmények nem változnak, a létszám állandósul.....

A Vándorpatkány Akadémia (VA) tudományos elnökhelyettese szakvéleményében kifejtette: optimális körülmények között egy patkány-párnak évente 400-800 utóda is lehet. Igaz, évente csak három fő szaporodási időszak van, kora tavasszal, nyár elején és ősszel, de egyes esetekben azonban 6-8 alkalommal is lehet kölykezni. Miután az emberek csekély hányada tudja, hogy a patkányok elszaporodásának mértéke a táplálék mennyiségétől, valamint a zavartalan búvóhelytől függ, Debrecen akár patkányország fővárosa is lehet.

A konferencia zárásaként a VA elnöke - az eddigi tapasztalatok alapján – nem tartotta reális veszélynek a város vezetői és az egészségügyi gázmesterek találkozóját.

H.I.